onsdag 4 november 2015

utanför skokartongen

Vår skola växer. Som så många andra. Många nya elever senaste veckorna. Vi har inte lokaler så det räcker och kommunens policy att i främsta hand använda de egna lokalerna, och i andra hand det kommunala bostadsbolagets, gör att vi inte kan utnyttja mer närbelägna möjligheter utan de nyanlända hamnar en bit bort (ca 10 minuters promenad). Detta bidrar ju knappast till att de känner sig som en del av vår skola och detta behöver vi arbeta med. Det gör vi. Försöker lägga åtminstone en del lektioner på the mothership, för dem. Andra idéer är under utveckling.

Jag tror vi behöver tänka lite annorlunda om det ska bli en lyckad integration. Utanför den lilla lådan. Jag föreslog att vi kanske rentav ska tänka utanför schema och skoltider. Ordna vettiga och intressanta aktiviteter på kvällar och helger, där elever kan mötas och göra kul grejer. Det blev inte stående ovationer, kan jag säga. (Det är väl därför jag inte vill engagera mig fackligt, trots ett antal propåer genom åren.) Men några var ändå inne på samma linje och kanske kommer vi att tillsammans dra igång något vettigt.

Hade tänkt springa ikväll, efter jobbet. Jag hade verkligen behövt det. Jag är så trött i huvudet att jag knappt vet vad jag heter. Det är den tiden på terminen. Utvecklingssamtalstiden. Det känns inte jätterockigt när en har 24 elever. Jag har gjort så att jag vikt fyra onsdagar till det och försöker lägga så många som möjligt på dagtid. Första onsdagen idag och det har flutit på bra. De här samtalen är roliga och intressanta eftersom jag får en möjlighet att lära känna var och en av eleverna närmare, de får tillfälle att i lugn och ro uttrycka sina funderingar och tankar och dessutom får jag då äntligen möta föräldrar/vårdnadshavare vilket är viktigt. Men... ibland behöver samtalen, av olika skäl, vara längre än den halvtimme jag tänkt mig och då får det bli så. Därav att min kvällsplanering sprack. Kom hem ungefär halvåtta, frusen och hungrig och ganska slut som artist efter nästan tolv timmar på jobbet. Men så får det vara. Jag tar igen det med en extra runda i helgen. Jag är glad att 1. jag mealpreppat och bara behövde ta ut en låda kyckling och grönsakris ur kylen och 2. numera har en microvågsugn efter att i tre år inte haft en. Det blev en god middag som jag toppade med en stor mugg lapsang med mjölk och socker. Tänker inte sitta uppe länge och uggla ikväll. Det blir alltså inget avsnitt av Bron.

Inga kommentarer: