lördag 20 september 2014

om glömmandets glädje

Jag är med i en kul FB-grupp, Vi som glömmer/lämnar böcker. Lite som bookcrossing fast enklare, snabbare. Idén är kul: en "glömmer" böcker, som en själv har haft behållning av att läsa, på olika ställen där andra kan hitta dem, kanske få en fin läsupplevelse och sedan välja att behålla boken eller glömma den vidare. Hittills har jag glömt tre böcker, men jag har fler på gång.

Det är roligt att välja ut boken och förse den med en liten förklaring så att upphittaren förstår att det är okej att ta med sig boken hem och det är spännande att lägga ut boken och fundera över vem som ska hitta den och vad hen ska tycka om den (det senaste får en troligen aldrig veta).

Men... det är också kul att ge. Och särskilt till helt okända människor. Som en slags överraskning, ju! För ett par, tre år sedan körde jag ett projekt med en grupp elever. Vi läste boken Pay It Forward och ägnade en del av en hösttermin åt att göra "good deeds" i olika former. Inte alla gillade själva läsningen och arbetet med texterna och kanske inte heller skrivuppgifterna, men samtliga hade himla kul med själva god-gärning-projekten. Och fantasin flödade. Hm. Kanske skulle ta och köra ett sådant projekt igen..? Tål att funderas på!

Medan jag funderar på det ska jag nu äntligen ta tag i altanmålningen. Dimman gör luften lite fuktig och jag har väntat på att det ska bli lite bättre. Tiden har jag använt till att kaffa och läsa och lyssna på radio. Stege och färg och andra attiraljer är framplockade och målarkläder lokaliserade. Nu ska jag bege mig ner till Byn för ett par ärenden och sedan är det fullt ös. Jag ger mig inte förrän jag är klar, eller färgen tar slut. Vi får väl se vilket som inträffar först...

Over and out.


2 kommentarer:

ANNA sa...

Sådär höll jag ju på för ett par år sedan helt själv, med både böcker och tidningar. Precis som du tyckte jag att Bookcrossing var lite meckigt, jag ville ju bara ge vidare inte hålla på och skriva rapporter etc.


Nu håller jag på och plockar ihop en kasse som ska hamna i vårt lokala Studiefrämjandetkontors Freeshop å det blir nog lite pocketböcker å tidningar som hamnar där i.

magda sa...

Vilket bra initiativ, Anna! :)

Jo, hålla på och logga in och notera ISBN-nummer och sånt blev lite pyssligt för mig också. Den här grejen är mycket enklare och himla kul!