söndag 8 mars 2015

socialchock

Bjuden på middag i fredags kväll. Långlunch med Annhelen igår. Och så trivsam fika med min gamle lumparkompis Lasse idag (vi konstaterade att vi inte setts - om vi än hörs lite nu och då - sedan efter Helloweens spelning på KB, i Malmö, Allhelgona 2003... fast jag vill minnas att vi sågs på någon pub först och sedan gick till KB...). En social helg, hemma i Byn, kan jag inte minnas när jag sist hade. Och jag har gillat det! Känner mig glad och tankad på energi, laddad inför arbetsveckan.

Enda smolket var att jag missbedömde precis hur varmt det faktiskt var ute idag, denna fantastiskt soliga och våriga söndag, när jag frampå eftermiddagen skulle ut på ett planerat långpass. Jag hade skalat av mig jacka, mössa, vantar och buff och hade upptill bara på mig en lätt, långärmad funktionströja och en tunn kortärmad dito. Ändå blev det alldeles för varmt (plus att det är lite fel tid i månaden, om en säger...) och det blev bara 9 km. En besvikelse men också en lärdom. Jag lyssnade på kroppen och tvingade den inte vidare utan sprang hemåt. Men... jag ruvar på en gruvlig hämnd nästa helg! Hehe.

En vän till mig, Helena, skrev ett så bra inlägg på Facebook idag att jag frågade henne om jag kunde få använda det här i bloggen. Det fick jag.

"Varför har vi en kvinnodag?!" sitter folk och undrar irriterat idag. "Det är ju så löjligt och så jävla meningslöst!" 

Vi har en internationell kvinnodag därför att det varannan minut dör en kvinna pga taskigt utförda aborter och undermålig mödra- och förlossningsvård. Vi har denna dag för att småflickor gifts bort för att föräldrarna inte har råd att ha dem kvar hemma och de blir därmed gravida och får föda sina barn utan någon som helst professionell vård. I många fall är flickornas bäcken inte färdigutvecklat och alldeles för trångt, förlossningen tar uppemot en vecka och barnet föds först när det har dött och därmed krympt så att det kan passera förlossningskanalen. Oftast har kvinnorna då så pass bestående skador i underlivet så att fistlar uppstår och de kan inte längre hålla sin urin och avföring. Detta löser man genom att tvinga dem att bo avskilt i små skjul på tomten. Ja, förutsatt att de ens överlever förlossningen då, alltså. 

Vi har denna dag för att det saknas mellan 60 och 100 miljoner kvinnor i Sydasien, Nordafrika, Mellanöstern och Kina. Miljoner flickor saknas i Indien där man gruppvåldtar kvinnor så till den brutala grad att deras inälvor faller ut och de dör. För att de förtjänar det. De har ju varit ute sent... Där ultraljud utförs och flickfoster aborteras eftersom familjerna inte vill satsa ekonomiskt på en flicka. Där pojkarna premieras i livsnödvändig sjukvård, vaccinationsprogram och låt mig inte börja gällande skolgång. Vem har inte sett bilderna på de små kinesiska flickebarnen som bundits fast i stolar, nedkissade och nedbajsade och totalt övergivna? 

Vi har denna dag för att småflickor dagligen könsstympas i vår värld för att behaga sina framtida män. "Vadå, pojkar omskärs ju också!" skriker många. Ja. Jag tycker att det är fel också om det inte föreligger någon medicinsk anledning men de flesta av dessa omskurna pojkar får inte svårigheter att gå för resten av livet, kraftiga infektioner vid månatliga menstruationer och de behöver inte klippas upp med sax för att kunna ha samlag eller föda sitt barn. Bara för att sedan bli ihopsydd på nytt. 

Är en kvinna inte omskuren anses hon smutsig och värdelös. Ibland skärs bara lite bort, ibland skärs inre och yttre blygdläppar samt hela klitoris bort och slidan sys ihop till ett knappnålsstort hål. Bedövning? Vad är det? Håll fast henne bara... Klitoris består för övrigt av dubbelt så många nervändar som hela penis så ni förstår kanske hur känsligt det är. Läkningen efter detta består ofta av att benen binds ihop hårt och att modern kokar te. Många dör av infektioner. Skulle du raka dig i ansiktet med ett rostigt rakblad? Jag tror inte det, va? Vet du att man inom förskolan får information om hur man ser tecknen på att könsstympning är på väg att hända eller, förbjude, redan har hänt hos barn och elever? 

Vi har denna dag för att kvinnor i Sverige jobbar gratis från den 13 november och fram till årsskiftet VARJE ÅR eftersom vi tjänar 87% sämre än männen. Varje år mördas 12 av våra kvinnliga medmänniskor av män som påstått sig älska dem. 12 000 anmälningar görs gällande kvinnomisshandel och mörkertalet är sannolikt mardrömslikt. Sitt och roa dig över Gudrun Schyman, gör det, det är ju rätt skitsamma och det tycker nog hon också. Faktum kvarstår att vi inte lever i ett jämställt och jämlikt land. Forskning kring kvinnosjukdomar får inte i närheten så bra anslag som forskningen kring mäns sjukdomar. Förlossningsskador är vanliga och behandlas av läkare med en axelknyckning och ”det hör till”-attityden. 

Vi har denna dag för att den är internationellt sett är viktig. Den kanske inte är viktig för dig men i det stora hela så är inte du särskilt viktig heller. Ingen tvingar dig att "fira" den på något sätt. Du behöver inte köpa blommor, klä ut dig, laga en jävla massa mat eller sjunga sånger offentligt. Det krävs inget ris med hönsfjädrar i, inget träd i vardagsrummet eller presenter. Vi har en dag för eftertanke gällande kvinnors situation i världen. Du kan dra dina unkna skämt och framstå som lite av ett fån. Gör det för all del. Det är inget att bry sig om. 

Vi har en sådan dag även för männen. Varför har vi dessa dagar? Jo, för att det behövs i vår värld. För att vi behöver förstå bättre så vi kan göra bättre. Det är inte okej att man ska löpa en betydligt högre risk att dö bara för att man tillhör ett visst kön. 

Ja jävlar... Nu "blev jag väl ett sånt där jävla feministäckel." Nej. Jag är realist, humanist och jävligt less på folks förbannade idioti. Blir du kränkt nu så... tough shit."

Tack, Helena, för att du tänker och skriver så bra! TACK!