lördag 12 mars 2016

gympaläraren

Torsten på jakt...
Nu har jag kollat på första avsnittet av Gympaläraren, med Kalle Zackari Wahlström. Och jag gillart! Inte som en helhetslösning på ungas allt mer minskande fysiska aktiviteter men som en möjlig väg. Som inspiration. För lärare, föräldrar och - inte minst! - unga. Och det är dessutom ett viktigt och angeläget ämne! Forskningen börjar se exempelvis tendenser till benskörhet och andra åldersrelaterade sjukdomar hos tonåringar!

Jag tänker på min egen skolgång och de förhatliga idrottslektionerna då det skulle hoppas på dessa jävla bockar och plintar och presteras ridsvängar på räck och annat totalt meningslöst. Meningslöst i bemärkelsen att det aldrig gavs några sammanhang, eller valmöjligheter. Och på hur kul det blev när vi skulle dansa, spela handboll eller springa 100 meter - men också hur sällan vi fick göra sådant.

För egen del hade jag 5:or i alla mina skolämnen utom idrott och textilslöjd (där jag hade 2:or...). Och ändå - de som känner mig nu vet att träning och kreativt textilt skapande (sy nytt, sy om, sticka, virka, brodera, whatever) är just sådant jag har som ett par av mina största intressen. Skolan lyckades inte slå ihjäl mitt intresse för detta, trots frenetiska försök... Men tänk om jag hade haft fler möjligheter att utforska vad jag tyckte var roligt? Upptäcka mina talanger eller rentav få stöd att skapa dem? Så annorlunda större delen av mitt liv hade sett ut då, framför allt när det gäller hälsa och välbefinnande!

Hon börjar ta sig framåt nu!
Jag ser hos mina egna barn, i varierande omfattning, att de inser vikten av att röra på sig och när det gäller älskade Sigrun och hennes eventuellt kommande syskon och kusiner tänker jag göra min del för att stötta henne/dem till massor av fysiskt hålligång! Promenader, lek och bus i parker, skogsäventyr, pulkaåkning, upptäcktsfärder, trädklättring (jag låter mina improduktiva äppelträd stå kvar), simhallsskoj, cykelutflykter, och allt annat!

Slut på morgonens rant. Nu ska jag se om jag kan få ut jägaren Torsten på lite fysträning. Solen skapar solkatter via datorskärmen och han jagar dem frenetiskt. Jag tycker han kan gå ut och jaga något levande i stället - även om det bara är en yrvaken fluga, eller något.2 kommentarer:

Cuby sa...

Glad unge!

magda sa...

Skitglad! Alltid!
Och på onsdag kommer hon hit igen! Gissa om jag längtar!