söndag 14 januari 2018

ett satans röj

- Om du skulle tröttna på lärarjobbet, kunde du hjälpa folk att sortera, slänga och reda upp saker, säger sonen medan vi som bäst håller på att packa ihop hans hem.

Jag funderar lite på det. Inte att sluta mitt arbete, alltså, men hur detta att hjälpa andra att reda ut sina röror och organisera sina liv har på senare tid blivit ett innejobb. Det säljs böcker i ämnet, att "konmaria" (efter japanskan Marie Kondo som jobbat professionellt i åratal med "decluttering" och skrivit kioskvältarna The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing och Spark Joy om hur man gör, om man vill göra det själv) är populärt (finns ett antal Facebookgrupper för detta) och det finns ett otal bloggar på temat. Kanske hade det passat mig? Jag är sjukt bra på att ha översikt, att röja och sortera och skapa ordning och struktur - både i hem, på arbetet och i livet. Att jag sedan inte alltid lever som jag lär är ju en helt annan sak. Hehe.

Hur eller hur har Linus och jag jobbat hårt i två dagar och nu är hans lägenhet nerpackad, allt som ska kastas/bortskänkas är sorterat och ordnat och vi fick med oss ett bra lass söderöver. Det är ju inte som att han levt i någon sorts kaos (han har god ordning) men man samlar ofta på sig en massa när man bott ett antal år i samma bostad och dessutom har ett generöst tilltaget källarförråd. Som grädde på moset har vi ju fått umgås, prata och trivas tillsammans. Ljuvligt.

Här hemma i kollektivet har vi en gäst som Sigrun har en crush Big Time på. Det har hon haft sedan hon var nyfödd. I morgon åker han hem till Singapore igen och hon kommer bli SÅ ledsen. Men middagen ikväll var rolig, samtalsämnena intressanta och atmosfären varm. God avsliutning på en bra helg. Bara att ladda om för ännu en arbetsvecka, nu.

2 kommentarer:

ANNA sa...

Hehe.. vi kunde vara kollegor ;)

Det ingår lite sånt i mitt jobb å så är jag på alla kompisar häromkring, min familj, sambons mamma osv och dels pushar å dels hjälper dem.

I morgon bitti åker jag hem till min Mamma :) vi ska börja med ett rum men meningen är att vi i nästan ett helt svep ska röja hela hennes hus. Vi får se hur långt hon orkar, om vi kan ta allt inomhus nu i jan/feb eller om det får bli ett par rum nu å sen lite paus.

Jag är förresten inget fan av KonMari, jag tycker hon är luddig svamlig å vag å så duttar hon runt. Då är Rensa i röran med Feng Shui mycket mer min grej. Jag är inte alls ute efter den nästintill asketiska och grå-kala minimalism som vissa förespråkar, jag vill ha ut allt som inte används, som inte kommer att användas å som inte är omtyckt. Allt som använda och gillas får gärna vara kvar men att spara på gammalt "icke jag" å låta det förvandlas från fysiskt bagage till mentalt njepp.

magda sa...

Haha, ja det kunde vi verkligen! Det hade nog varit fint att vara kollega med dig!

Jag tycker också att konmari är lite väl... fluffigt. Men jag gillar idén med att man, när man rensar, bara ska behålla det som "glittrar", även om en del nödvändiga saker inte glittrar det minsta - som t ex en ganska tråkig, men väldigt varm, dunjacka...

"Rensa i röran" ska jag kolla upp!