torsdag 10 april 2014

va? ska de vara glada också?

Så här såg det ut förra gången Mats a k a Mukunda besökte oss.
Små stänk av gult, ute i det grå. Forsythian, som jag inte dödade ihjäl förra året, visar gott gry. Det är hopp om'at.

Just nu i P1... om lärarnas arbetsglädje. Kan det vara nyckeln till en bättre skola, undrar man. I morgon släpps en rapport om detta, som ska bli intressant att ta del av. Reaktionen på den lär väl bli som vanligt: "ska de ha KUL när de jobbar? BAH! Inte konstigt att eleverna inte lär sig något, när lärarna har krav på att känna glädje i sitt arbete, också. FLUMSKOLA!"

Men jag har sagt det så många gånger förut och nu säger jag det igen: jag har vad som kan vara ett av världens roligaste jobb! Jag har stor "artistisk frihet" (att vara lärare är till stor del performance - där varje lektion, varje dag, är en ny föreställning...) att utforma min undervisning så att mina elever kan finna den intressant. Jag har skyldighet att bygga mitt arbete på "forskning och beprövad erfarenhet", men det fina i kråksången är att ju mer en gör just det - ju bättre och roligare blir det! Med "rolig" menar jag inte att det är skitkul hela tiden - men det ska kännas positivt att komma in i ett klassrum, det ska kännas intressant att se vad som ska hända och det ska finnas en tillfredsställelse i att veta att läraren har koll. Koll på vart vi ska och hur vi kommer dit och samtidigt hela tiden visar hur vi faktiskt rör oss i rätt riktning och vad som är nästa steg. Mina elever frågar ofta "vad ska vi göra på lektionen idag?" och det innebär att de faktiskt har en förväntan. En förväntan på ett innehåll, att de är vana att lektionerna har just det. Dessa möten med eleverna är en annan orsak till den arbetsglädje jag känner. Att skapa goda relationer, se utveckling... det är fina grejer!

Och ibland HAR vi faktiskt kul - både lärare och elever. Idag, till exempel. Vi får besök av Mats Watting som ska berätta om sitt liv i Hare Krishna. Vi har förberett oss genom att bland annat se ett teveprogram där Mats, och hans familj, medverkar och eleverna har förberett saker de vill fråga Mats om. Bra frågor. Spännande frågor. Kluriga. Genomtänkta. De verkar vara rejält taggade inför föreläsningen och eftersom jag samarbetat med Mats förut vet jag att det kommer att bli en intressant, lärorik och... ja... ROLIG förmiddag!

Glada ögon!

Men först... en rejäl balja av Byns bästa!

Inga kommentarer: