söndag 15 januari 2012

färskt morgonbröd

Igår kväll satte jag en deg. Kumminbröd igen. Kanske är jag en kumminaddict? La mig ganska tidigt. Låg och läste en stund innan jag bestämde mig för att släcka och ligga där i mörkret och bara lyssna på radion, så tyst, så tyst. Det tog inte lång tid innan jag gled bort.

Jag vaknade redan vid sextiden och efter att ha legat och sträckt ut mig i sängen en stund tassade jag ner i köket och tog upp den nattjästa degen ur bunken, vek den en gång, delade den i tre delar, vek om dem och la dem på en plåt för jäsning. Ungefär en timme ska de jäsa och sedan ska de in i het ugn. Jag har en extra plåt längst ner i ugnen och när jag satt in plåten med degen som ska bli bröd brukar jag slänga in en näve isbitar på underplåten. Ångan hjälper till att skapa en seg, härlig skorpa på det färdiga brödet. Jag brukar hiva in några bitar till ungefär i mitten av gräddningen.

Så till den här oskrivna söndagens morronkaffe ska ett varmt, nybakat bröd avnjutas. Jan Johansson och ett par tända ljus till det och jag har optimerat starten av dagen. Inte så dumt ändå.

4 kommentarer:

Lilla gumman. sa...

Alltså, det där med att "sätta en deg", och sen gå å lägga sig...hur funkar det? Gäller det alla typ av brödbak? Alltså som i lördags slänga jeg ihop diverse mjöl, litesalt, lite gäst och så vatten. Efter 45 minuter hade ju det jäst klart? Eller kan jag bara i skita i det å låta den stå kvar där i bunken till dagen efter?

magda sa...

Jag mejlar dig en idé på FB-mejlen!

Katja sa...

Kan en deg alltså jäsa så länge? Hm. Ställer man den i kylen? Det måste jag kolla upp.

magda sa...

Katja> Jag jäser den i rumstemperatur. Trixet är att ha extremt lite jäst i. Typ 4 gram...

Funkar även i kyl, iofs. :)