söndag 4 maj 2014

hemma igen - del i

Killen med värsta, grymma pipan!
Borta bra men hemma ännu bättre. Det är så det känns, när jag väl kommer hem. Är det dessutom klarblå himmel och en försiktig vind känns det ännu bättre. Och det är det idag. Igår däremot ägnade jag mig mest åt att frysa.  Katterna var glada att se mig. Eller... det där gällde nog mest Sixten. Torsten beter sig vänligt, men den lilla är lika skygg som vanligt. Jag börjar på allvar tro att det är något fel som är trasigt på henne.

Nåväl. Två veckor i Landet Annorlunda. Saudi är kontrasternas land. Iskall luftkonditionering och dallrande, kvävande hetta. Amerikanska BBQs och MY GAAAAAWD och svallande blonda hår och baseballkepsförsedda män som knäpper öl och snackar vid grillen (ja, jag generaliserar... så illa var det verkligen inte - tvärtom! - och alla var verkligen varma och rara) och välansade gräsmattor och sedan ut genom sista gaten och trafikkaos och skräpiga vägkanter och niqabklädda kvinnor och dammiga små butiker och blänkande shoppingcentra och vilsna taxichaufförer som inte lyssnar trots att deras KVINNLIGA passagerare faktiskt kan visa vägen...

1400-talsmoské, Al-Hofuf
Jag/vi har gjort så mycket roligt och intressant. Redan första kvällen var det ma'a salama för en Pete som efter tretton år i Dhahran skulle flytta hem till Nya Zeeland igen. "Ma'asalama" betyder "farväl" eller "hejdå" och innebär helt enkelt en rejäl utflyttningsfest. Och Pete gjorde en megafest av det. Jag missade ju början av festen (Matilda & Mike var där först, körde sedan och hämtade mig på flygplatsen och sedan åkte vi tillbaka ett par timmar) men när vi kom var det högt tryck, MASSOR av människor och två liveband som var SJUKT bra! Fri bar och folk som hälsar på en som om en vore den förlorade sonen trots att vi aldrig tidigare setts. Morgonen därpå klev vi upp ganska tidigt och vid nio körde vi (nej, Mike, förstås...) till Al-Hofuf (kanske världens största oas, med över 3 miljoner dadelpalmer!) och tittade på ett gammalt fort och gick genom souken, som dock nästan var helt stängd (den är betydligt livligare kvällstid, fick vi veta), gick och gick för att hitta ett lunchställe som alla kunde acceptera (vi var väl kanske 7-9 stycken) och när vi äntligen hittade ett litet hål i väggen som serverade två rätter - stekt kyckling och grillad dito, båda med ris till - fick vi veta att "jo, visst ni kan äta här... men inte kvinnorna... vi har inte tillstånd för family section...". Hur eller hur tog den djärve innehavaren ett beslut och lät oss sitta inne i ett hörn bakom allting, där vi inte kunde synas utifrån, och så vore han tacksam om vi kunde äta snabbt. Det gjorde vi. Och det var sagolikt gott! Sedan åkte vi vidare till grottorna som är vida kända. Ja, i Saudi, alltså. En gång var stora delar av de östra provinserna havsbotten och i dessa sandstensklippor har en gång havet mejslat ut grottor som är väldigt vackra. De har också den fina egenskapen att de är svala när det är varmt ute och varma när det är kallt. Först någon dag senare fick vi veta att det antas att det är från fladdermössen i just dessa grottor som det fruktade mersviruset kommit att spridas. Vi såg dock inga. Tror vi.

Souken, Al-Hofuf
En annan dag hade Matilda fixat oss en driver och så åkte vi aptidigt om morgonen till Riyadh. Äntligen, äntligen fick jag se MASSOR av dromedarer. Och öken. Mycket öken. Varenda liten bensinstation verkar ha en egen liten moské, eller åtminstone ett bönerum. Nej... TVÅ, såklart. Ett för män och ett för kvinnor. De var väl inte alltid så fräscha men det var inte toaletterna heller. Ibland är en faktiskt GLAD att "toaletten" bara består av ett hål i golvet och en räfflad kakelplatta på vardera sidan om detta. Det finns tillfällen då en helt enkelt inte VILL sätta sig på något. Hehe.

Ingen aning om vad desserten innehöll, men himmelsk var den!
Riyadh genomgår tydligen en enorm förvandling, vad gäller infrastruktur, och i det totala kaos som uppstår i alla länder vid sådana genomgående ombyggnationer var trafiken kanske det mest katastrofala jag sett. Vi besökte dels ambassadkvarteren (Matilda behövde ett par av ambassaden vidimerade passkopior och... minsann om där inte, i en monter i entrén, stod en vacker liten glaspjäs från Johansfors!) och dels åt vi lunch inne i stan med en kompis till M&M, som jobbar på den amerikanska ambassaden. Det han hade att säga om saudierna var inte nådigt, men han verkade verkligen tala efter egna erfarenheter. Innan det var dags att åka hem igen hann vi se en glimt av National Museum (vilket jag tror skulle vara värt ett rejält heldagsbesök, om ni är i krokarna - just sayin') och så åkte vi upp i Kingdom Tower (googla... det är en verkligt cool byggnad!) och spatserade fram och tillbaka över bryggan (ni fattar vad jag menar när ni googlat!) och sedan hann vi med ett par timmars strosande i de nedre våningarna, som är ett exklusivt shoppingcenter.
The Bat Cave!
Det vi gillade mest med det var att översta våningen av själva shoppingcentret var "Ladies' Kingdom" och där var män helt portade, så att både personal och shoppande kvinnor sågs gå omkring utan abayor och niqabs. Matilda köpte en billaddare till sin iPhone och en påse blandade nötter till Mike (vilka vi sedan hjälpte honom att äta upp). Det var nog ungefär allt vi shoppade där. Och så drack vi den där ljuvliga, fantastiska iskylda citron/myntadrycken som klår allt jag någonsin druckit i groggväg. Jo. Faktiskt. Sedan åkte vi hem. Det är lite svårt med viltstängsel längs motorvägarna, eftersom sanden hela tiden driver över dem och delvis begraver dem, men vi hade tur och krockade inte med någon kamel, något som annars är minst lika vanligt - och antagligen lika hemskt - som att krocka med älg här hemma.

Ut på tur! Aldrig sur! 

Dessemellan var vi mycket flitiga på gymmet och i/vid poolen (Saudi Aramco-anställda har fri tillgång till alla sådana faciliteter och som gäst får en ett ID-kort som visar att en är just gäst, och därmed följer också många av dessa förmåner!) och så var vi hemma hos en arbetskamrat till Mike, där vi bjöds på bebisgull och fantastisk thaimat. En annan kväll grillade vi hemma, bara vi, och rökte shisha och givetvis kom någon förbi och stannade en liten stund och jag önskarönskarönskar att det gick att umgås så himla lättsamt och gott här hemma. Tjejkväll hade vi också, med några av Matildas kompisar som också kommer till bröllopet i sommar. God plockmat och Matilda provade brudklänningen som nu är klar och sedan drack vi vin och rökte mer shisha. Som om inte detta vore tillräckligt har vi också haft filmmyskvällar (och sett bl a The Hobbit: The Desolation of Smaug, Les Misérables och några till!) med soffhäng och popcorn.

Denna den första veckan var vi också ute och campade i öknen! Men det får bli ett annat
blogginlägg. Nu ska jag dricka kaffe och sedan köra en sväng till Kalmar för att inskaffa ett par korgstolar till Altanen!


2 kommentarer:

ming wan lee sa...

du är en frisk fläkt i morgonbruset, Magda. Jag skrattar gott här som avbrott på politiskt morgonradiotjafs och njuter av dina finurliga betraktelser! TACK :)

magda sa...

Åh... TACK! :)