tisdag 11 mars 2014

badjävlar

Helgens bastubad förtjänar ett eget inlägg. Vid något enstaka tillfälle, i det förra århundradet, har jag rullat mig i snö i samband med bastubad. Jag vill minnas det som inte helt obehagligt. Men... att springa 40-50 meter i isande vårvindar, ner till en brygga och där kliva i och doppa hela mig i en iskall, om än isfri, sjö har känts så avlägset att jag inte ens tänkt tanken fullt ut.

När vi bastade i lördags var det dock meningen att vi alla skulle göra just detta. Även jag. Jag bävade lite för det, men tänkte att om Hind från Saudi och Karina från Australien tänkte våga så ville jag inte vara sämre.

Jag gillar ju inte insjöar överhuvudtaget, så att sänka sig ner i det svarta djupet kräver att jag övervinner mig själv även en varm sommardag. Det känns inte bättre en vacker, men snålblåsig, dag i början av mars kan jag meddela. Och ja. Det var kallt. ASKALLT. Men bara någon nanosekund. Och när jag kom upp ur vattnet hände det mest fantastiska... jag blev alldeles varm! Jag kunde bokstavligen känna hur blodet forsade genom systemet och jag blev smått euforisk. Andra gången tyckte vi alla att det var otäckt att dra på oss blöta baddräkter/bikinis så vi tog ett gemensamt beslut att inte. Av omsorg om promenerande barnfamiljer och andra hade vi dock handdukar om oss hela vägen ner till bryggan... och andra gången var ännu skönare än första! Tredje gången kände jag att jag kunde bastat och, framförallt, "badat" resten av dagen men då var det dags att börja göra oss i ordning för att hinna med bussen till kroppkakehaket.

Men jag är fast! Jag måste få reda på var det finns dylika anordningar i mina hoods! Google is my friend!

2 kommentarer:

ming wan lee sa...

jag känner mig faktiskt hågad efter din beskrivning, jag är varm vän av både insjöar och bastubad men jag fullständigt AVSKYR att frysa, så jag har nogsamt undvikit tanken på att späka mig. Hittills! ;)

magda sa...

Jag kan faktiskt och verkligen rekommendera det! Dels är en så varm när en går ut från bastun att en inte fryser direkt... och så snart en kommer upp ur vattnet igen blir det en sjuhelsickes RUSH och en blir tokvarm! :)