tisdag 28 februari 2012

en knäckfråga

Jag har funderat några dagar på huruvida jag kan baka knäckebröd. Ikväll tog jag reda på det. Jag letade en stund på nätet efter lite tips på hur man gör och sedan blandade jag 1/4 paket jäst med ett par deciliter ljummet vatten, salt, anis, fänkål och hel kummin, ungefär 3 dl halvgrovt rågmjöl och lite mindre mängd kärnvetemjöl. Körde ihop allt och lät det jäsa en timme, ungefär.

Satte ugnen på 200 grader, lite drygt, och delade degklumpen i fyra delar som jag kavlade ut så tunt jag förmådde. Innan sista kaveltagen strösslade jag över lite sesamfrön och vitlöks- och citronkryddat flingsalt. Kavlade in det och la sedan plattorna på plåtar som jag, i tur och ordning, lät stå i ugnen 8-9 minuter för att sedan låta knäckebrödet svalna på galler.

De blev kanske en aning salta (note to self: skippa flingsaltet nästa gång) men mycket fina i kryddningen och dessutom vackra i färg och form. Mestadels blev de dessutom alldeles sådär härligt knapriga som knäckebröd ska vara. Utom på ett par ställen, där det kändes lite... segt. Lärdom: kavla ännu tunnare - och alldeles väldigt jämnt!

För det här var inte sista gången jag bakade knäckebröd! Snabbt och roligt!

(Smakar fint med lite Bregott och vällagrad ost!)

Inga kommentarer: