tisdag 17 juni 2014

kan innehålla spår av nötter


I stället för en stor långpanna körde jag två mindre formar
Till trevliga festen hos kollegan P. hade jag i uppdrag att baka en kaka. I gänget finns såväl laktos- som glutenintolerans och när värden, med familj, dessutom är vegetarianer gick jag all in och bakade en gluten- och laktosfri vegangrej. Utan att orda alltför mycket till de devota karnivorerna om att den var vegan, såklart. Inte förrän efteråt, när kakan avsmakats och fått en del beröm. Hehe.

Den blev faktiskt ganska god och är någon nyfiken att testa så gjorde jag såhär:

Jag tog...
175 g mjölkfritt margarin (jag avskyr margarin, men ändamålet fick helga medlet...)
1½ dl mandelmjölk
No Egg (googla!), motsvarande 5 stora ägg
3 dl ekologiskt rårörsocker
3 dl ekologiskt mandelmjöl
2 dl ekologiskt kokosmjöl
1 msk bakpulver

samt...
ca 3 hg ansade rabarber
1 msk potatismjöl
1 msk kanel
1 msk äkta vaniljsocker

Jag skar rabarbern i småbitar, blandade ihop potatismjölet, kanelen och vaniljsockret och mofflade runt rabarbern i det. Sedan lät jag det stå medan jag...

... smälte ner margarinet och hällde i mandelmjölken. Medan det svalnade vispade jag ihop "äggen" med sockret och lät detta ta en liten stund för att uppnå maximal fluffighet (inte riktigt lika enkelt som med riktiga ägg). Så blandade jag ihop mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver och rörde ner det i äggfluffet. Därefter åkte margarinet/mandelmjölken i och så rörde jag alltihop till en jämn smet som jag hällde ner i en smord långpanna och fördelade till ett jämnt lager och strösslade rabarbern över. Jag hade lite extra kanel/vanilj/potatismjöl som jag pudrade över innan det åkte in i 175 graders ugn ca 25 minuter.

Det hela serverades med uppvispad soja"grädde".


PS. Kakbotten blev ganska tung och det tror jag beror på att det inte var riktiga ägg i. För den som så vill går det givetvis bra att baka den på såväl smör och mjölk som ägg.

Inga kommentarer: