tisdag 10 juni 2014

ut på tur - aldrig sur

Dags för avfärd!
Jag har det väldigt bra på jobbet. Jag vet. Igår och idag har jag sett mina småländska trakter från en annan vinkel än den vanliga. Vi gav oss iväg, fyra lärare och drygt fyrtio elever för en kanottur ner längs en sträcka av Lyckebyån. Strålande solsken - och fullt betalt! Vi la i kanoterna strax söder om Lindås och följde sedan åns vindlingar ner till kanotcampet i höjd med Bromboda där vi slog läger för natten. Vattennivån var låg och på ett par ställen var vi många som fastnade och fick böka oss loss. Såpass högt upp är ån smal och träden bildar ofta en lummig tunnel med fågelkvitter och i övrigt tystnad. Efter grillning och kubbspel och samtal kring elden var det så småningom skönt att krypa ner i sovsäcken och, när allt tystnat, somna gott.

Strax matdags!
Upp tidigt idag för hoppackning, frukost och vidare färd med Fur som mål. Ganska snabbt kom vi ut på Hörnsjön som sedan övergick i Kyrksjön vid Vissefjärda kyrka. Jag och Hanna var eftertrupp och det gick inte så fort för de elever som vi hade att ta vara på, så vi tappade kontakten med resten av gänget och vid ett par tillfällen var det meckigt att veta in i vilken vassrugge ån sedan skulle fortsätta... men det gick bra och här bytte ån lite skepnad. Kanske något bredare men betydligt listigare och slingrigare med knorviga trädrötter som tvinnade sig nerför strandbankarna och luriga stockar och grenar som gjorde färden spännande. 


Plåta under paddling funkade inte igår,
det var för mycket att dona med,
och idag var mobilen död.
När vi så småningom paddlade in mot badplatsen i Fur kändes det som att jag hade orkat paddla en bit till. Vi hade ju inte direkt paddlat fort... Men mat och att sträcka på benen lockade mer.

Väl hemma kände jag att jag verkligen inte ägnat mig åt huset och altanen särskilt mycket i år, så efter en synnerligen välbehövlig dusch, och en stunds chill på Altanen, körde jag ut till Duvemåla för att köpa upp mig på lite grejer till "odlingen". Jag vet. Det är fusk att inte dra upp dem själv, från frön, men det har det liksom varken funnits tid eller möjlighet till den här galna, härliga våren. 

Före...
Nu ska jag däremot vara hemma i flera veckor (en månad kvar till Frankrike... tjohej!) och köpte tomatplantor, några olika chilisorter (Jalapeño, Fatalii, Greek och Jamaica Bell), oregano, två sorters basilika, citrontimjan och vanlig timjan och så en lavendel. Jag får nog ta en sväng imorgon igen för jag vill ha rosmarin, bladpersilja och ruccola också.

En tvätt har körts och hängts, badrummet städats (jag måste göra det ofta när jag delar det med tre katter som fortfarande väntar med att uträtta sina behov, och sprätta kattsand, tills de kommer in...) och jag tog ett innervarv med dammsugaren också.

... och efter! Det börjar arta sig!
Nu känner jag mig slut som artist och längtar till helgen då jag ska göra så lite som det bara är möjligt.

I skrivande stund glider en randig panter, vid namn Sixten I av Parkgatan, över gräsmattan, de skrikande, osamsiga barnen i ett av grannhusen har gått in, solen hänger en bit över horisonten och jag tror jag ska krypa ner under lakanet (täcket har åkt in i garderoben och kommer inte ut igen förrän i augusti) med en bok och sedan somna. Ovaggad.


Inga kommentarer: