söndag 25 juli 2010

höst?

Ånej. Sällan. Det påstås från flera håll att det nu skulle vara höst. Pft, säger jag. Bara för att det plötsligt blev mer som vanligt svenskt sommarväder så snyftas det. Nu har gnällspikarna redan glömt både att de ylade över den utdragna vinterkylan och snömassorna och sedan förbannade sommarhettan och den gassande solen. Hmpf. Det är sommar. Det är den 25 juli och visserligen tredje dagen av regn (även om det håller upp just nu) men det är ändå ganska skönt i luften. Det fina med vädret nu är att det dels svalkar lite och dels livar upp vår gräsmatta så att den börjar skifta i grönt igen. Innan regnen såg den ut som Gobiöknen,ungefär. Lite mera värme på det här så blir det till att dra fram gräsklipparen ur gömmorna igen!

En annan fin sak med vädret är att vi tänder i kakelugnen ibland, om kvällarna. Inte så mycket för värmens skull, men för att driva ut det lite råa, fuktiga ur luften. Det är så gott att höra det där knakelispraket, tycker jag.

Mannen ligger steget före mig idag. Igen. Eller: som alltid... När jag vaknade var han redan uppe. När jag kom ut i köket hade han redan bryggt kaffet och brett mackor till mig. Nu sitter jag i Abramistisha och skriver och nätar och han är redan ute och sågar och spikar. Jag ska bara vakna till liv lite mer så ska jag gå ut och fullgöra ett ansvarsfullt uppdrag; jag ska beräkna åtgång av täckbräder till garaget. Jag gillar att han litar så på mig! Jag ska försöka räkna så exakt det bara går; vi var på byggaffären igår och det är sanslöst vad det plockar ihop stålars för bara lite bräder och hängrännor och små tillbockade plåtbitar. Tusentals pengar! GAH! Det är ju rån!

Sedan får jag se vad jag gör. Jag har redan skördat, och frusit in, bladpersiljan från våra odlingar. Växterna ser fina ut och behöver knappast bevattning just nu. Ett par av mina pelargoner skulle möjligen behöva tas några sticklingar ifrån. En vinplanta ska grävas ner på lämpligt ställe också, men det ska vi göra tillsammans. Dels är den ju Mannens (fölsedagsprickasent) och dels behöver vi förbereda jorden åt den. Kalkberika eller vad det nu kan heta. Jag tror också jag ska virka rutor till pläden. Målet är att göra åtminstone 20 idag. Jag behöver totalt 150 rutor (minst) och har hittills gjort... tio. Öhm... Vore kul om den kunde bli klar innan vintern... ^^,

Vildjästfällan ser fin ut. Jag har skakat om den försiktigt. Hoppas det fungerar även denna gång för jag är väldigt sugen på att baka ett smarrigt levainbröd snart!

Iförd mina rödrutiga gummistövlar och min mycket gula regnrock trotsar jag nu vind och eventuell nederbörd och går ut för att mäta och dona. Jag tror jag ska elda lite skräp också. Pyromani är fina grejjer!


Björkeryd 25 juli, 2010

2 kommentarer:

Kat sa...

Helt rätt inställning. Folk är så mesiga. Jag gillar vädret, det är mysväder!

Och knakandet från en brasa är alltid plus på. Jag önskar jag hade en...

magda sa...

Det får du försöka skaffa! :)