fredag 15 april 2011

fiiiiin fredag!

Jag vaknade alldeles av mig själv innan solen riktigt nått över Byns horisont. Utanför var himlen blå. Låg kvar några minuter och lät kroppen komma ikapp hjärnan. Tassade upp över vitmålat golv och tände några ljus i mitt köksfönster och medan jag duschade puttrade moccamastern klart en halv kanna Blue Java. Kontroll av termometern visade 2.2 minusgrader (ute). Inte förvånande när det är klart väder och det ändå bara är mitten av april.

Det ser ut att bli soligt hela dagen och för att välkomna mig själv hem i eftermiddag (efter arbete och sedan möte på boendet för ensamkommande flyktingpojkar) drog jag rätt utemöblerna på altanen och hängde ut ett par sköna fleecefiltar. Bara att dimpa ner där, när jag kommer hem.

I helgen får Sverige celebert besök; självaste Dalai lama (den 14:e i ordningen). En inkarnation av bodhisattvan Avalokiteshvara (jag har lovat mina elever att de varken behöver lägga det namnet på minnet - eller ens försöka uttala det...). Ett "hav av visdom" (vilket "Dalai" kan översättas med, lite slarvigt) som sprider goda vibrationer och föreläser för oss västerlänningar om hur vi ska kunna uppnå lycka.

Men också en hårdför herre med tuffa nypor. Inte minst på hemmaplan. Han gillar inte homosexualitet, till exempel. Eller oralsex. Eller abort. Möjligen gillar han inte sex överhuvudtaget. Han är ju faktiskt munk. Och han är av den uppfattningen att what goes around comes around (kallas också karma... ;-)) - in absurdum. Så sjukdomar och naturkatastrofer, liksom krigstrauman och annan dukkha ("lidande", ungefär) är faktiskt ditt eget fel. Han är inte heller särskilt tolerant vad gäller dissidenter och de olika yttringar buddhismen visar i Tibet. Enligt vissa källor ska han dessutom ägna sig åt exempelvis nepotism. Oh well...

Nu har temperaturen krupit över nollan och jag fyller på min kaffemugg. Det blir en Fin Fredag, igen!

1 kommentar:

Lilla gumman. sa...

Han må vara hur robust han vill, och ha vilka åsikter han vill om allt som i hans ögon är "avvikande", men jag tycker faktiskt att han är mer feg än tuff. I flera avseenden.

Vad me då ta sig själv i kragen å börja ta lite ansvar själv istället för att tjattra om hur fel alla andra är/gör?