lördag 14 september 2013

i den nya etern

Jag hade egentligen inte tänkt tipsa om bra podcasts men visst kan jag hinta om några jag själv lyssnar på. Och ni får gärna tipsa tillbaka!

Stickpodden. Elin och Karin (från Kääälmah!) har inte ens poddat ett år men har redan hunnit nomineras till Svenska podradiopriset i kategorierna  "livsstil" och "Sveriges bästa" där de placerade sig på andra, respektive femte, plats! Givetvis pratar de garn och stickning på längden och tvären men också livet, löpning och mensvärken från helvetet. Liksom en massa andra viktiga saker.

Värvet. Kristoffer Triumf samtalar med mer eller mindre kända och/eller intressanta personer. I lugn och ro.

Skolsnack. Granskar skolan ur ett lättsamt, men seriöst, perspektiv. Oumbärligt program för den som vill ha pejl. (Länken tipsar om iTunes, men har du android, som jag, kan du lätt hitta programmet med Podsearch och sedan köra i Podkicker.)

This American Life. Ett riktigt bra program som oftast avsätter ett helt avsnitt (ibland flera) till ett enda aktuellt ämne, eller tema.

Stuff You Should Know. Kortare, roliga och helt klart informativa program (20-25 minuter, oftast) om allt mellan himmel och jord. Zombies, om man kan dö av brustet hjärta, hur 168 conquistadorer kunde sänka hela Inkariket, bitcoins, fairtrade... ja, ni fattar.

Book Riot. Härlig bokradio!

Radiolab WNYC. Kul, ofta snärtigt, akutalitetsprogram.

Andra program jag lyssnar till är P1:s Filosofiska rummet, Tendens och Människor och tro. Givetvis också Stil och Lundströms bokradio. Dem har jag också hittat via Podsearch och lyssnar på via Podkicker. Enjoy!

Fast nu var det ju egentligen podcastens möjligheter jag funderade på. Jag låter mina elever jobba med enkla podcasts (det är just enkelheten som gör podcasten så rolig att arbeta med - fokus hamnar på innehållet i stället för tekniken) och de har gjort nyhetsprogram, sina egna Sommar-program på både engelska och svenska och i höst jobbar vi vidare med liknande arbeten, men utvecklar också vidare genom att göra boksamtal och andra muntlig redovisningar. En av eleverna ska gör en rejäl långresa i vinter och vi filar lite, hen och jag, på möjligheten att hålla kontakt med klassen genom att göra lite podradio kring resan så att vi här hemma får höra hur hen har det och vad hen upplever.

Men lättheten med vilken en kan spela in och sedan faktiskt också nå ut med det en vill ha sagt (inte svårare än att blogga ju!) gör podradio till något lockande. hade det funnits när jag var barn, och tonåring, hade jag antagligen slutat skolan och suttit hemma hela dagarna och gjort program. Vi gjorde ju sådant, jag och ett par kompisar, fast vi satt där med [först rullbandspelare och sedan] kassettspelare och knåpade. Vi skrev manus och valde musik och spelade in och... ingen lyssnade. Mer än vi själva, då. Hade jag något vettigt att säga skulle jag definitivt göra podradio nu, bara för att det verkar så galet roligt.

I DN idag (nätvarianten) läste jag om podradions ytterligare möjligheter. Podcasten som plattform för berättande. Det handlar om Welcome to Night Vale, som är något av en fiktiv närradio i vilken en man berättar om de senaste nyheterna i den lilla staden Night Vale där de mest surrealistiska saker inträffar, och allteftersom berättelsen framskrider får man följa livet i samhället där så gott som alla konspirationsteorier är sanna... Jag har inte börjat lyssna än, men jag började prenumerera på den idag och ska börja lyssna från början. Här är en länk till DN-artikeln, som en liten service till den som är nyfiken! I övrigt får ni googla!

Inga kommentarer: