tisdag 17 september 2013

lycka?


Fransmännen är inte så lyckliga, sägs det i en undersökning som presenteras i min (och troligen också i din) morgonradio. Med alla sina baguetter, vinet och dragspelen... så är de bekymrade och onöjda. Det kan bero, spånas det, på att de inte gillar att vara i nuet utan tenderar att mest hela tiden glo i backspegeln och längta tillbaka till fornstora dar. Vad vet jag? Kanske är det så? Men det låter ju rätt kontraproduktivt. Historien är ju inget vi kan göra så mycket åt - mer än att kanske skriva om den, men det har ju liksom fortfarande hänt. Nuet och framtiden, däremot - där har vi ju fortfarande valmöjligheten.

Är du lycklig? Är jag? Jag vet inte... men jag tror faktiskt att jag är det. Inte sprittlande överlycklig (fast det händer ju ibland, det också) men... jag har hittat en livsrytm som jag trivs med och ett förhållningssätt till livet. Om det gör mig lycklig vet jag inte (vad är den där lyckan, egentligen?) men jag mår bra, mitt liv har både mening och mål och även om mitt sociala liv ibland lämnar en del övrigt att önska så är det ändå ganska okej. Det jag önskar uttryckte jag igår; jag skulle vilja ha mer av avspänd samvaro på min och andras hemmaplaner. Samvaro över en bit mat och med lite skön musik i bakgrunden, till exempel. Egentligen är det ganska lätt ordnat. Jag vet. Och jag får väl ta tag i det.

Den stora asken på granntomten börjar sakta gulna nu. Häcken står fortfarande grön med små explosioner av orange och rött inemellan. Min lilla kornellbuske är illande vinröd, men den syns inte från köksfönstret. Den är helt skymd av den stora, risiga forsythian som nog ska jämnas med fotknölarna. Ska det göras nu, eller till våren? Jag får höra med RUTger.

4 kommentarer:

ming wan lee sa...

undersökningen är gjord av ekonomer, så lyckan är kalkylerbar... not! ;)
jag tror att det finns många italienare, spanjorer, greker, portugiser och fransmän som är lyckliga idag. Klimatet spelar stor roll. Att ha möjlighet att odla, vara utomhus, dricka eget vin och umgås med vänner är säkert viktigare än att låna sig till sitt hus och hem eller fylla barnrummet med fenoler och hormonstörande ämnen... ;) a propos radio idag

ming wan lee sa...

ofta är undersökningarna gjorda av stadsbor för stadsbor... det blir vinklat och väldigt konsumtionsinriktat, med en vision om att framgång enbart är ekonomiskt baserad. Vi är på väg att åter inse att framgång kan ske på olika sätt, inte minst genom de informella nätverken och byteshandeln. Men sådant är aja-baja och beskrivs som tillbakasträvande, utopistiskt och subversivt. Och alldeles alldeles underbart! :D

Silke sa...

Hear, hear!

magda sa...

Sant, Ming! Visst är det så att den "lycka" som mäts är hårt vinklad och inget en känner igen sig i. Annars skulle det ju kunna vara sant att d a n s k a r är de lyckligaste... ;)

Men den lycka du antyder... hur ljuvlig är den inte!

Silke> ;)