fredag 14 maj 2010

grannen

I ungefär en månads tid har vi försökt komma på vad det är för ett märkligt ljud vi hör, på kvällarna och nätterna. Vi hör det annars också, men vanligast under senare delen av dagen och ibland när vi vaknar på natten. Ett mystiskt, dovt, stötigt tutande. Vi har gissat på en gödselskruv, på någon gård, som hängt upp sig. Eller en pump? Min käraste var igår övertygad om att det var en brunstig ko. Faktum är att han inte var så långt ifrån sanningen. I en tidningsartikel, för någon vecka sedan, läste jag om en fågel som gillar att sitta i vassen och som absolut hade ett läte i en av de lägre oktaverna.

Idag googlade jag upp fågeln; "rördrom" (lat. Botaurus stellaris) och anade att jag var något på spåren. Det stod bland annat att den "... har ett karakteristiskt dovt tutande läte som påminner om det ljud som uppstår när man blåser över mynningen på en tomflaska. Lätet är starkt och kan höras på långt avstånd, ibland mer än fem kilometer." Och... "Botaurus" betyder just... råmande tjur. Kudos till Mannen!

Noggrann som jag är googlade jag vidare till en ljudfil och visst är det just så grannen låter! Extremt coolt att vi har en sådan här i sjön (för så högt som den hörs nu så bara måste den ragga i vår sjö, den pilske hannen)! Nu gäller det bara att få syn på den också, vilket inte lär vara det lättaste, trots att den är hyfsat stor.

Planer smids, medan middagsmaten skapas.


Björkeryd 14 maj, 2010.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rördrom är en favorit! Aldrig noterad i min kommun, men någon gång... Svårsedd, men inte omöjlig. De flesta gånger jag sett den har dock varit på vintern. Rördrom i "pålställning" är... coolt. Snart är du ornitolog!

magda sa...

Haha! Vi får väl se om vi kan få sikte på den "lille" gynnaren! Annars får du komma och hjälpa oss!