torsdag 5 maj 2011

snål skata

Jajamen! Det är jag det! Förra veckan, när det var snudd på sommarvärme, skruvade jag ner värmen i Huset. Sedan kom vårkylan tillbaka. Men jag är enveten och som den naturaliserade smålänning jag blivit så tänker jag banne mig inte höja värmen igen. Det kommer snart att bli varmt ute igen. Så här sitter jag i raggsockar och varm tröja. Och har det precis hur mysigt som helst, med tända ljus, te och Babel. Just nu: Marilyn Monroe. Se där en ikon jag faktiskt haft vissa förutsättningar att likna. Om jag velat. När jag var blond hade jag samma frisyr ibland.

Nu har en del av Marilyns anteckningar blivit utgivna. De klassas som dikter. Inte särskilt djupt men mycket personligt. Utan en tanke på att någon skulle läsa det hon klottrat mer. Men nu står en fransk snubbe i teverutan och säger att det är sällsynt att någon så i ord kan återge sin inre resa. För honom är detta "stor, stor litteratur"; "Min kropp är min kropp. Varenda del av den." Djupt. (Kanske blir alla mina Facebookuppdateringar en diktsamling en dag? Eller... valda delar av bloggen?)

Hursomhaver kan det nog vara intressant läsning för oss som gillar Marilyn och vill veta mer om vad som fanns bakom den vackra ytan.



Sa jag att jag ska se Elton John i Scarborough i början av juni? ;-)

2 kommentarer:

Caligula sa...

Inventerade en LP med "Lena, 15" idag. Hon sjöng bl.a. "Scarbourough fair"; världens vackraste sång. Tyvärr kunde jag inte lyssna.

Vansinne att inte sångtexter räknas som "poesi" i högre mån. :-)

magda sa...

Ja, det har du helt rätt i! Oerhört mycket fin lyrik finns i musiken - inte minst den svenska!