onsdag 24 november 2010

ordnung muß sein

Jag är allt annat än pedantisk. Tro mig. Men... jag tycker om lite ordning. En smula reda. Att veta var mina grejer finns. Att var sak har en plats där jag kan leta efter den. Tyvärr råder inte alltid denna ordning i min boning. Hade det gjort det hade ju exempelvis inte julgrejerna försvunnit utan minsta betydande spår.

När jag har den där lilla redan omkring mig trivs jag. När jag ska ta itu med något Viktigt vill jag först ha styr på tingens ordning. Ska jag pyssla likaså. Eller bara sitta och jäsa i tevesoffan, eller skriva lite.

Min själ finner ro i det lugn som ordningen sprider. Mina CD:ar står i bokstavsordning i hyllorna (hur ska jag annars hitta dem?), tvätten (den otvättade) ligger i sin tvättkorg och mina rena kläder hänger i klädkammaren, böcker som väntar på att läsas ligger i små travar på köksbord, fotpall i vardagsrummet eller på mitt sängbord och de andra står i bokhyllorna i bokstavsordning (skönlitteraturen) eller ämnesordning (resten). Garnerna ligger mestadels i sina korgar och jag vet ganska exakt vad jag har i kyl och skafferi (vilket iofs kan bero på att jag vanligen inte har så mycket hemma).

Nu är jag hemma från jobbet. Sängen är bäddad, ljusen tända, maten som ska lagas ligger på köksbänken, badrummet är fräscht och på ett litet bord vid ett fönster blinkar en digital fotoram lite vänligt och visar bilder på nära och kära. Både utvändigt och invändigt känner jag frid. Ro. Själslugn.




Och... med lite vettiga städrutiner året om slipper man julstäda..! ;-)

Inga kommentarer: