tisdag 9 november 2010

there and back again

Sådärja. Då är jag hemma igen efter en väldigt najsig resa. Det är väldigt svårt att inte tycka om Prag. Underbar stad att bara strosa omkring i. Och inte glömma att hela tiden ha koll uppåt, för att inte missa fantastiska utsmyckningar och sköna fasader.

Så det har vi gjort. "Strosa" är ett understatement. Vi har varit på benen i många, många timmar varje dag (vilket säkerligen bidrog till att vi sov hårt varje natt, de stenhårda madrasserna till trots...) och på så vis upptäckt saker och ting i hela centrala Prag. Visst är de judiska kvarteren intressanta och Gamla stan väldigt späckad av sevärdheter (men också av en triljard souvenirbutiker med samma utbud - ungefär som Västerlånggatan) men favoritstadsdelen blev nog ändå "lilla stan" som låg nedanför slottet och St Vituskatedralen på Moldaus (Vltava) västra strand.

Fullt med vackra hus, gröna parker (små och en stor där vi travade hela vägen uppför kullen till Petrintornet, i strålande solsken), kyrkor, palats, små butiker och mysiga krogar. Och överallt gatsten i en rar liten dimension! Dessutom; inga tiggare i den delen av stan, annars fanns de överallt och alla låg på knä (även i regn och nattkyla), hopkrupna och med en liten mugg framsträckt. Frågan är hur många som tiggde för egen del och hur många som ingick i något nätverk...

Vi har förstås druckit god öl och ätit rustik tjeckisk mat (kanin, anka, lamm, gris, surkål och knödel i olika varianter), också. Slummat på sunkiga syltor och gått på källarklubb med svängig bluesmusik och varit på en klassisk konsert i en kyrka. Besökt muséer (uråldrig synagoga, Muchamuséet, ett annat konstmuseum och ett med medeltida tortyr som tema). Shoppingen har varit minimal men givetvis köpte jag en Kafkabok (The Metamorphosis) som jag också läste på plats.

Stor spänning blev det när jag, på flygplatsen vid utresan, upptäckte att jag glömt min kamera i taxin. Lyckligtvis hade vi numret till bolaget och numret på taxin och den underbara människa till taxichaufför hann tillbaka till flygplatsen med kameran, i god tid innan vi behövde gå igenom säkerhetskontrollen. Flyt AB, det är jag det! Och som grädde på moset behövde vi bara vänta några få minuter på tåget hem, från Kastrup.

(Stickgraffiti De Luxe!)


Emmaboda 9 november, 2010

2 kommentarer:

Caligula sa...

Aaah! En av mina verkliga älsklingsstäder! Vill verkligen dit igen när jag ser bilderna! :-)

magda sa...

Jag också! ;D