måndag 3 september 2012

tidseffektivitet

Måndagsmorgnar är det ganska naturligt att både jag och eleverna är en smula matta i steget. Ibland. Åtminstone eleverna. Man är ju ganska morgontrött i tonåren. En del av oss är det hela livet. Själv är jag det bara på helgerna, men då är det med besked...

Ändå måste jag försöka kicka igång veckans första lektion och dra med mig eleverna i någon form av konstruktivt lärande. För den där första engelsklektionen är faktiskt hälften av all engelska de har under veckan. Alltså kan vi inte bara snoooza bort den. Idag såg vi en kortfilm tillsammans och så fick de skriva fritt utifrån den. Sedan lämna in det de skrivit. När vi ses på onsdag tänkte jag börja med att läsa upp olika delar av deras skriv, som jag tycker är särskilt bra. Böckerna jag beställt - Pay It Forward - har fortfarande inte kommit och jag tycker det är så otroligt tröttsamt att leveranserna alltid ska vara så lååångsamma. Det gäller även exempelvis kursböckerna till Business Englishen (snygg swenglish där, va'? ;)) och lite annat smått och gott. Men håll tummarna för att 25 ex av The Hunger Games dimper ner med ljusets hastighet, tack! För nu har jag fått en grupp i ENG05 också - och vi ska arbeta med den under en god del av läsåret, är min tanke.

Så har dagen förflutit med lektioner, planering, efterarbete, samtal med kollegor, läsning av ett öppet brev till Skolverket och en del praktikaliteter. Jag har också förberett en reflektionsbok som jag ska använda mig av, förhoppningsvis efter varje lektion - eller åtminstone vid arbetsdagens slut. Utvärdering av den får dröja till jul. Minst.

Inga kommentarer: