fredag 21 september 2012

vad är en skolpolitiker?

Lektion i svenska. Vi arbetar med muntliga framställningar och eleverna får en till synes enkel uppgift att göra en framställning kring sin utbildning och skolan och rikta sin framställning till helt olika mottagare. Det kan vara förskolebarn, nior, föräldrar på föräldramöte osv. Några får i uppgift att tänka sig en skolpolitiker (i största allmänhet, alltså) som mottagare. En lite utmanande uppgift jag lånat ur en lärobok.

Alla sätter igång med att tänka, skriva ner stolpar osv. Energin och entusiasmen är påtaglig (ja, det är en härlig grupp!). Men när jag går omkring upptäcker jag att några ser helt frågande ut. Jag tar ögonkontakt med en av dem och han undrar: "Vad är en skolpolitiker?". Jag ser att de andra, som också sett vilsna ut, lyssnar uppmärksamt. Så jag frågar om det är fler som vill veta vad en skolpolitiker är. Och det är det! Det handlar om elever i gymnasiet och Komvux...

Alltså... fatta läget jag hade där! Zlatan mot obevakat mål, ungefär... Tjoho!

Men jag är snäll, jag. Sa inget av det jag kunde sagt om skolpolitiker (eller skolpolitik), såväl i allmän- som synnerhet. Utan redde ut begreppen lugnt och fint och vi kom att tala om hur de som kanske inte har en aning om vad varken elever, lärare eller rektorer gör om dagarna ska vara de som ändå bestämmer över och styr vår verksamhet genom att sitta tungt på resurserna därtill. Och att en skolpolitiker kan vara en person från vår egen lilla kommun, hela vägen upp till Herr Glugg, himself. Men det där sista sa jag inte. Jag sa "vår utbildningsminister, Jan Björklund" i så neutral ton jag förmådde. ;)

Men vi var rörande eniga om att det ändå är konstigt att de som har makten över vår vardag och vårt arbete på det viset, inte hälsar på oss oftare för att berätta om sin vardag och sitt arbete och då också kunde få veta hur vi jobbar! Hur undervisning och lärande går till och hur förutsättningar för detta kan optimeras på olika vis.

Så, skolpolitiker... hos oss har vi öppna dörrar. Rakt in i undervisningen. Kom och presentera er. Lär er vår verklighet! Visa oss er!


Inga kommentarer: