måndag 13 september 2010

samling

Det är måndagsförmiddag. Jag sitter vid mitt skrivbord med en mugg kaffe och unnar mig en stunds paus efter att ha besvarat lite mejl, kollat veckans schema och säkrat upp att jag har koll på läget. Samlar ihop mig inför nästa arbetsryck. Bara två lektioner på måndagarna, men desto mer av allt annat som måste göras.

Ute är det mörkgrått och klafsblött. Några elever på väg ut sprang nyss förbi med pappkartonger över huvudet. Att ha paraply med sig är uppenbarligen vuxenpoäng. Det bådar inte gott för min och Ingrids pedagiska powerwalk i eftermiddag. Vilken tur, då, att träningsväskan ligger färdig i baksätet på bilen! Jag hinner till gymmet och riva av ett cykelpass efter sista lektionen och innan eftermiddagskonferensen. Om det nu inte blir vår sköna mil, dårå. Jag saknar våra härliga samtal, ju!

Det är ofrånkomligen höst nu. När jag vaknade några minuter före sex var det mörkt ute och vi var tvungna att tända lamporna i sovrummet. När jag duschat klart tände jag ljus på det lilla fikabordet i köket och satte på radion. När man nu ändå måste upp och iväg kan man ju se till att åtminstone starta dagen så mjukt och varsamt som det bara går. Idag var jag extra trött; jag har inte sovit så bra (kanske för att vi åt middag alldeles för sent igår - efter bion) och kroppen var mer än motvillig att ta klivet över sängkanten.

På min väg upp till Byn lyssnade jag på Alexander McCall Smiths The Double Comfort Safari Club (No. 1 Ladies' Detective Agency) i bilstereon. Underbar och lågmäld feelgoodbok, med en tro på det goda hos människan. Att höra den läst på vad jag tänker är botswana-accent gör inte upplevelsen mindre angenäm.

Väl framme på jobbet fortsatte jag mjukstarten med att ta en mugg latte och sätta mig och ögna igenom DN, i skolans café. (På några sekunder kollade jag också upp emmabodasidorna i Barran och Östran.) Det är inte bara ett skönt sätt att starta upp arbetsdagen; det är också ett bra sätt att möta både elever och kollegor på ingående. Vi hinner prata, fånga upp någon idé och kanske också avverka någon aktuell fråga. Sedan är det spikskorna på och fullt ös medvetslös...


Emmaboda 13 september, 2010

Inga kommentarer: