torsdag 9 september 2010

tankar för dagen

I mina morgonrutiner ingår att vara klar med dusch och bäddning och kläder och sitta vid köksbordet med dator och morronkaffe tills Tankar för dagen börjar på P1. Det är ett litet lågmält, och ibland tänkvärt, program. Det passar mig fint vid den här tiden på dagen. Får igång mina egna tankar. Först får de flyta fritt omkring. Jag tittar ut och tänker på väder och vind och nattens drömmar (i natt dömde jag för första gången på länge en såpass otäck mardröm att jag var tvungen att kliva upp och dricka lite vatten för att försäkra mig om att inte glida in i samma dröm igen) och dagen som ligger framför mig. Sedan brukar jag samla ihop tankarna och lyssna på nyheterna vid sju.

Idag tänker jag mycket på tid. Tid är mycket jämlikt och rättvist. Vi har alla precis lika mycket tid. Om man tänker på hur många sekunder, minuter och timmar vårt dygn har. Å andra sidan vet vi inte hur mycket av detta vi har kvar och jag tänker att det är tankarna på det som gör att jag hela tiden driver mig själv framåt; det är så mycket jag vill hinna i mitt liv. Så är det säkert för er andra också?

Det finns de som verkar ha fått en extra timtilldelning på sina dygn - och det finns de som verkar ha bara 20 timmar... Själv pendlar jag mellan dessa ytterligheter även om jag inser att det handlar om prioriteringar. Jag prioriterar exempelvis min sömn. Den är urviktig för att resten av dygnet ska bli så energiskt som möjligt, så helst vill jag ha mina 8 timmar varje natt. Åtminstone på vardagarna. Får jag inte det funkar det med 7 också. Men får jag inte det heller så är det lite kris. I natt har jag sovit lite mer än åtta till och med och vet att jag kommer att hålla hela vägen ut, ända till kvällen. Och det behövs. Sista (?) pusselbitarna i mitt schema föll på plats igår (nej... snarare tryckte vi in dem med hjälp av milt våld och vaselin) och jag har mycket nu. Lektionerna avlöser varandra - och ofta utan raster emellan. Ibland har jag inte ens tio minuter emellan. Tio minuter som ändå brukar "försvinna" i samtal med elever som undrar över något, eller kommer tidigare till lektion för att prata med mig. Eftersom varje lektion är ett nytt "performance" (varje grupp har rätt till det allra bästa jag kan ge) så är jag ganska urlakad efter en dag.

Det är där träningen kommer in. Hur slut jag än kan känna mig som artist så laddar jag liksom om när jag får ta ut mig fysiskt också. I nuläget varvar jag mellan powerwalks (äntligen tagit upp de pedagiska rundorna med Ingrid igen!), cykling (vanligen inomhus), styrketräning och yoga. En skön mix av fyra grejer jag gillar att hålla på med.

Trixet är att sedan få in allt det andra jag vill och måste; tid tillsammans med min käraste (mycket hög prio!), umgås med familj och vänner (också hög prio), pyssla med allehanda pyssel, läsa, lyssna på musik, skriva, lata mig (viktigt!), hänga med i vad som händer i samhället runtomkring mig, greja med växter och trädgård och ungefär åttahundratre andra grejer. Men jag gör så gott jag kan!

~~~~~~~~~~

Idag skulle vi haft valdebatt i skolan. Jag finner det mycket märkligt att två partier (varav det ena är ett stort) inte har representanter att skicka? Har de verkligen inte det, eller är våra ungdomar inte viktiga? I en såhär liten kommun (ca 10 000 invånare) borde väl ändå en 150-200 förstagångsväljare (i detta eller nästa val) vara superviktiga?! På grund av detta flyttades debatten till nästa vecka då det tydligen skulle funka för detta stora parti, som börjar på S.., att skicka någon representant. Men då visar det sig att två andra partier (varav det ena börjar på V och det andra på M) inte kan närvara. Vad detta beror på vet man inte säkert men då det stått i tidningen att det finns en "hotbild" mot enskilda företrädare för dessa partier - de står enligt media (jag hittar dock inte länken) på en "lista" hos ett annat parti som också börjar på S, men som är ganska litet och blinkar frenetiskt mot ljuset eftersom det krupit fram under en sten... - kan man ju inte låta bli att dra sina slutsatser. Så mycket för demokrati och frihet.

Editering: Jag hittade två länkar hos tidningen Östra Småland. Här är länk 1 och här är länk 2.

Men det vi ska ha är skolfotografering. På elevernas önskan ska även vi lärare ställa upp på en gruppbild. Så nu fick jag fuska till det lite och ha en smått Fin Torsdag också. ;-)

Efter jobbet bär det av till Karlskrona. Måste fixa mig ett nytt pass inför Pragresan (det gamla har inte gått ut, men jag har ju ett annat efternamn nu, än det som står där) och kan likaväl göra det förr som senare... Och pass... det fixar man i närmaste större stad om man bor här i Byn. Vår polisstation är bara befolkad på tisdagar, verkar det som, och de har ingen passenhet i vilket fall.


Emmaboda 9 september, 2010

2 kommentarer:

Lilla gumman. sa...

Visst är det roligt att tänka på tid!? Man kan liksom vrida och vända på det från en miljon vinklar :)
Och visst är det rätt att alla har lika mycket tid, men ändå känns det som att några får till mer än andra på de 24 timmarna :)

magda sa...

Sannerligen! :)