tisdag 19 oktober 2010

slit o släng

En kvinna talar, i Tankar för dagen, om den ångest hon känner inför att kasta bort fullt användbara saker, om det så bara är en hög med udda strumpor. Man behöver ju inte kasta; man kan lämna till risajkling på Myrorna, eller liknande? Kanske inte just uddastrumpor, men annat? Och om man har 15 udda svarta strumpor, vilket hon sa sig ha haft, vad är då problemet? Det är väl bara att använda dem? Matilda gjorde det till sin grej, för en del år sedan, att alltid använda udda strumpor, i de mest skiftande mönster och färger. Efter ett tag apade jag efter henne och det kändes faktiskt ganska roligt. Jag gör det fortfarande, vid behov, men de flesta märker inget eftersom jag oftast har svarta strumpor...

Vädret har skiftat nu. Det har varit plusgrader i natt och det har regnat en del. Jag hoppas det inte var underkylt neråt Blekinge när Mannen körde söderöver, för en dryg halvtimme sedan. Det räcker gott med att uppjagade älgar irrar omkring på vägarna.

Jag piggar upp mig med en rödblommig blus och en mugg extragott kaffe!

Jan Björklund sa i radion igår - apropå det här med lärarlegitimationer - att han tror att vi i Sverige har alldeles för många lärare, som saknar behörighet. Dubbelfel, på något vis. Jag anser att om man inte har adekvat utbildning/examen och därmed saknar behörighet så är man faktiskt inte lärare. Måhända arbetar man som lärare (och man kan ibland göra ett mycket gott arbete) men man är inte lärare. Nu ska en legitimation införas, vilken ibland kan kännas som att den examen man (jag) har liksom inte skulle vara tillräcklig (även om vi som är behöriga och redan arbetar i yrket kommer att få våra legitimationer utan några extra ansträngningar) och dessutom sägs legitimationen och de regler som kommer att införas vad gäller bedömning och betygssättning vara ett påtryckningsmedel för kommunerna att låta fortbilda sina obehöriga "lärare". Jahaaaa..? Så till skillnad från oss som har pluggat för egna pengar (låt vara i form av en kvarts mille i studieskulder) så ska en del få sin lärarutbildning/behörighet betald av arbetsgivaren? Shysst!

Eller kanske inte.


Emmaboda 19 oktober, 2010

2 kommentarer:

Fru Myrkheimr sa...

Håller med dig. Strumpor behöver inte matcha. Alls. Bara de är någorlunda lika i fasongen. Mitt onödiga strumpberg minskar steg(!)vis vartefter strumporna får hål. Annars är det bara att gå till närmaste stadsmission, frälsis eller liknande ju med allt man inte använder. Ju. Ganska befriande känsla efteråt, bara man kommer ihåg att märka påsarna med "direkt till de hemlösa" om man vill det.
Nu ska jag bara förstå att lämna över mina gamla tygtrasor till mattvävartanterna. Var hittar man dem, tror du?

Apropå lärarlegitimation - jag håller med! Lönerna skiljer heller inte märkbart för de utbildade vs de outbildade.

Caligula sa...

Om jag skulle få chansen att fortbilda mig och skaffa behörighet i ämnen som samhällskunskap och svenska skulle det öka mina chanser på arbetsmarknaden avsevärt. Eftersom mina studieperioder är slut och jag dessutom är arbetslös kan jag inte läsa mer. Jag skulle definitivt inte banga för att få betald fortbildning. Med ett leg skulle jag väl få glömma vikariat i ämnen som samhällskunskap. Som jag behärskar bl.a. med tanke på ett 25 års politiskt intresse. Egentligen skulle jag vilja ha medborgarlön och möjlighet för alla att studera "gratis". Däremot vill jag ha legitimation på utbildningsministrar. Att de skulle avkrävas erfarenhet från skolvärden. Å andra sidan är jag glad att Björklund inte är försvarsminister. Eller krigsminister som det borde heta idag. ;-)