lördag 16 oktober 2010

sven stolpe och jag

Det är underligt hur ens associationsbanor fungerar, ibland. Eller så handlar det bara om att jag omedvetet skjuter upp detta att gå ut och börja måla?

Hursomhaver passerade jag nyss Mannens bokhylla, med en trave tvätt i famnen (vilket jag nämner så ni inte tror att jag bara maskar...), och mina ögon föll på en bokrygg på vilken det står Sven Stolpe - 40 svenska författare.

Sven Stolpe. Honom har jag träffat. Många gånger. Han var något av en stamgäst på det lilla skidhotell där jag gjorde mina första prövande år som löneslav. Mitt 16-åriga jag uppfattade honom som tjock, urgammal och oerhört självgod. Hans eventuella litterära och intellektuella kvaliteter var jag fullständigt ovetandes om. Jag kunde inte för mitt liv begripa chefens underdåniga fjäskande för denne gubbe som åt alldeles för mycket, och under högljutt smackande, dessutom.

Kanske dags att kolla in farbrorn? Baföratt, liksom? Eller för att jag vill minnas att han var katolik och bland annat befann sig i lågsäsongstystnaden för att skriva på en bok om den heliga Birgitta?

5 kommentarer:

Caligula sa...

Läste hans Birgitta-biografi för lite sen, riktigt kul. Stolpe har ett fränt, okonventionellt och rättframt sätt som gör honom skön att läsa. Inte minst som han gick inte på snaskigheter som Birgittas utsende och sexualitet.

Man borde tycka att han är ett stolpskott med citat som de nedan. Men jag tycker att han är asskön!

"Intervjuaren:- Nu när du får tala fritt i Magasinet i kväll, vad ska du säga då?
Sven Stolpe: - Jag vill inte träffa lagstiftarna. Jag vill vara med om att hänga dem på Brunkebergstorg i stiliga galgar.
(inför TV-programmet "Magasinet", 1981)

"Sedlig idiot var han för ingen del något dumhuvud." Om sin motståndare Olof Lagercrantz i biografin om honom (citat från Viktor Rydbergs biografi om Caligula).

Hagge Geigert: "Vad vill du bli ihågkommen för? Vi har talat om dig i så många definitioner här."
Sven Stolpe: "Nej, jag vill inte bli ihågkommen alls. Det tror jag inte är någon risk, förstår du, i det svenska Sovjetväldet att man blir ihågkommen. Det kommer inte att finnas kvar några av oss, inte. Det kommer bara att fladdra stora rödskägg vart man går."
("Gäst hos Hagge" i SVT 1977)

Caligula sa...

Gick in på snaskigheter menar jag såklart... ;-P

magda sa...

Det fattade jag! Tror jag ska lägga in honom i min att-läsa-lista. Just nu ska jag läsa klart Maria Svelands Att springa, och sedan ligger Märta Tikkanen i pipeline!

Caligula sa...

Birgitta-biografin finns som ljudbok. Perfekt till några sjöpromenader. :-)

magda sa...

Det är noterat, Cal! :)