tisdag 26 juli 2011

min litterära altan?

Förr i tiden kunde man hålla litterär salong. Bättre bemedlade kulturtanter hade öppet hus för den tidens författare, diktare och andra kulturarbetare. Jag är inte så jättebemedlad och ordet "tant" värjer jag mig mot till min död (på samma grunder som jag vägrar att kalla någon "gubbe" såvida denne inte är under fem år eller är gubbsjuk) men jag medger att jag har ett visst intresse för kultur. Ordet för dagen är kulturmarxist och jag virar stolt en bildlig, stor röd kultursjal om mig och bär den med glädje.

Jag håller inte litterär salong men väl en social altan. Det finns inga som helst krav på att mina gäster ska vara kulturarbetare. Det enda jag begär är att de ska vara sjukt trevliga och roliga och det är de. De är vänner. Och nästan varje dag hittar någon av dem vägen till min altan. Idag var det först Tina, André och deras ljuvliga lilla Maja som kom på besök. Vi smarrade blåbärspajen jag bakade tidigare idag, tillsammans med vaniljglass, och jag fick upp till bevis vad gäller Byns godaste kaffe. Jag tror minsann det blev godkänt! Skönt och trivsamt med eftermiddagsprat om till exempel resor i när och fjärran. Särskilt i fjärran.

Den lilla goa familjen hann inte ens åka sin väg innan sköna vännen Catharina dök upp. Det blev en ny kanna kaffe och lite mera paj och glass. Och prat. Prat om kärleken och livet och jobbet och allt däremellan. En fin kväll.

Inte har jag sytt någon väska ikväll. Så ni slipper kalla mig Ernst. Istället har jag lagt mörk färg i håret och innan jag kryper till kojs med en ny Loe - Stilla dagar i Mixing Part - ska jag se gårkvällens avsnitt av In Treatment på SVT Play.

3 kommentarer:

ANNA sa...

Näe, någon tant är du inte... du e ju Magda ju. Men gubbar, såna ser jag varje dag just nu och ganska ofta får de följa med mej hem... jag till å med betalar för det ;) å sen äter jag upp dem JORDGUBBARNA alltså.

Jo, litterär salong... jag var ju med och drev café förr (flera olika om det ska vara petigt, alla med kulturinriktning) och så hade vi olika former av underhållning "till kaffet" lunchpianist, bokuppläsning, öppen scen osv... å efter det fick jag en idé.

Min idé är såhär tänk en liten (nej snarare trång pga alla saker) butikslokal med mest pocketböcker både nya och begagnade och en byteshylla (lägg en femma å byt den bok du har mot en ny) å likadant med brädspel... å så olika kulturella aftnar i lokalen. Varm dryck, trubadurer, uppläsningar osv kanske soppa & macka i samband med det å givetvis ska det finnas ett par lätt sunkiga fåtöljer, dvs läsplatser i butiken där man faktist ska få lov att sitta och njuta sin bok eller spela ett spel med en vän.

Om jag någon gång kommer över en sisådär miljoners miljarder då ska jag inrätta såna ställen...

magda sa...

Å, Anna! JUST ett sådant ställe har jag velat ha i åratal! Jag fattar inte hur det skulle gå ihop ekonomiskt, men en slags bok- och musikcafé vore DRÖMMEN!

Och jo... jordgubbar... dem gillar jag också! De är ju söta! *s*

Caligula sa...

Kulturmarxist - javisst! :-P