lördag 1 december 2012

när gjorde du det sist?


Idag är det världsaidsdagen.

Aids/HIV smittar vid oskyddat sex - även mellan fullständigt heterosexuella personer, ifall du trodde något annat. (Viss ökad risk vid analsex.) Det smittar också via smittat blod som t ex överförs när drogmissbrukare delar sprutor med varandra. Andra smittovägar är från mor till barn i graviditetens slutskede eller vid födseln och via transfusion av blodprodukter.

Men du kan inte få HIV genom att kramas med någon som har viruset. Eller genom att pussa på någon. Du kan inte heller smittas genom att bry dig om, hålla handen, prata med och i största allmänhet - eller kanske i synnerhet? - vara en schysst medmänniska. Tänk på det om du är rädd för att en skol- eller arbetskamrat kanske har sjukdomen. Så länge ni inte ingår fostbrödralag, delar sprutor eller ligger med varandra utan kondom så är det faktiskt helt lugnt. Just saying.

Förr i tiden, långt borta i åttiotalet fanns det något som hette AIDS-delegationen, tillsatt av sossarna för att bekämpa hiv bland annat genom användning av kondomer. En av deras slogans löd:

              Många går omkring och har aids utan att veta om det. Aidsdelegationen.

På den gamla järnvägsbron i Falkenberg hade någon skrivit med meterhöga bokstäver (som fick vara kvar i lääänge):

MÅNGA GÅR OMKRING OCH HAR HJÄRNA UTAN ATT VETA OM DET. HJÄRNDELEGATIONEN.

Kan ju vara bra att ta reda på. När testade du dig sist?


Inga kommentarer: