lördag 6 juli 2013

intimiteter

Första semestermorgonen. Eller... egentligen är det ju än så länge bara helg. Men ändå... Vaknar vid halvåtta. Sol ute. Fullt pådrag bland kvarterets fåglar. Jag fixar kaffe och vattnar. Brer några knäckemackor. Njuter frukost på altanen, tillsammans med Katten och radion.

På P1 Fasad - ett program om arkitektur och inredning. Om bidéer. Hur oerhört fashionabelt det en gång var och hur det nu närmast är smått genant att jag faktiskt har en i mitt badrum (det är på något vis lite för mycket information om folk som har bidéer... även om de inte använder dem till det de är avsedda för). Bortsett från någon lam nittiotalsplasttapet och en dito kommod kring tvättfatet är inredningen original - blekgult! - från 1968. Och då skulle en ha bidé. Jag minns att jag och min kompis gjorde en pool till Barbiedockorna i bidén vi hade då. I den jag har nu har Katten ordnat sig en spaningspunkt där han kan ligga och bevaka mig när jag utför olika badrumsbestyr. Mest intresserad är han av när jag gör lite morgonsminkning. Då vill han prata förtroligt.

Bidéns tidiga historia rinner upp i de franska 1700-talsbordellerna som en liten bekvämlighet för de prostituerade, så att de skulle kunna blaska av sig mellan kunderna. Där ser man. Den manliga trafiken här i Huset är inte tillräckligt frekvent för att bidéinnehavet ska kunna försvaras, utifrån det hållet, så vid den kommande* renoveringen åker den ut.

Bredvid mig på bordet ligger Under the Dome. Jag har väl läst en dryg tredjedel. King är en berättare av rang men jag kommer på mig med att fundera på om han verkligen ska behöva alla 877 sidorna för att berätta klart?



*Tidigast 2015...

7 kommentarer:

ming wan lee sa...

och jag tänker bara spontant att JAG VILL HA EN BIDÉ, JAG BEHÖVER EN BIDÉ! :D

du är så rolig Magda! puss

pärlbesatt sa...

Jag skulle också vilja ha en om jag fick plats. Naturligtvis helst blekt blå eller liknande passande färg.

Josef Boberg sa...

"Den manliga trafiken här i Huset är inte tillräckligt frekvent för att bidéinnehavet ska kunna försvaras, utifrån det hållet, så vid den kommande* renoveringen åker den ut."

Tänk ifall det blir ändring på det ?

magda sa...

Men... vad ska ni ha dem till? Nuförtiden duschar en ju för jämnan?! De bara tar plats och samlar damm!

Men visst, Ming! Den dagen jag renoverar ska jag spara den till dig? ;)

ming wan lee sa...

man tackar! jag fick sitta på mormors bidé och titta på när mormor gjorde sin toalett som barn. Jag brukade tycka att det var så snällt av henne att fixa en toalett i min egen storlek... och att vi kunde tandembajsa. Min salig mormor hade humor hon.

magda sa...

Hehe! :D

ANNA sa...

Jag trodde länge att bideér var för fotbad och reflekterade aldrig riktigt över den specifika formen på dem.

Vi hade definitivt ingen hemma i vårat knasiga hippiehushåll...