lördag 12 oktober 2013

jeffla ockrare


Jag gick och mötte Malin, vid tåget, direkt efter jobbet igår och efter att svängt inom hemma och hivat in väskorna tog vi en föga vacker höstpromenad till verkstan för att hämta min bil (som inte är klar, utan ska tillbaka onsdag morgon). Det var liksom inget fel på det milda vädret eller de höstsprakiga färgerna omkring oss. Men för att komma till verkstan måste en gå en sträcka på landsvägen och där är fult och trafikerat à la industriområde.

Sedan tillbringade vi timme efter timme med härligt samtal, stickning och te. Tiden bara flög iväg. Plötsligt var det sovdags. Och nu har jag varit nere i köket en smygsväng och fixat mig kaffe och så tillbaka i sängen med mugg, dator och Lundströms bokradio. Jag får ha volymen mycket tyst och knappra på tangentbordet lättlätt så att jag inte väcker Malin. Det är lite lyhört mellan sovrummen i mitt Hus.

Marie Lundström samtalar med några om läsning för unga, och om högläsning. Jag försöker lyssna medan jag otåligt hoppas på mer prat om Alice Munro... Högläsning är underbart, viktigt och... magiskt. Genom högläsning av de första Harry Potterböckerna fick jag min son intresserad av böcker och läsning, när han var i tio-elvaårsåldern. När han hade tappat en del av intresset igen, när han var kanske femton, lyssnade jag till Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött på en lite längre körning (sonen med kompis skulle hälsa på tjejer i Småland) och sonen blev så fascinerad att han sedan ville lyssna vidare själv, när han kom hem. Då upptäckte han samtidigt att detta att lyssna på bok var ett skönt sätt att varva ner när han skulle försöka somna så när han lyssnat klart undrade han om jag visste några andra sköna böcker och.... minsann... det gjorde jag ju! Det fick bli en inläsning av Liftarens Guide till Galaxen, av Douglas Adams. Men tänk så förargligt... hehe... det vara bara de första tre delarna som fanns inlästa. Så... vad gör en då? En plockar fram boken, fetaste volymen, ur hyllan och sätter i händerna på sonen, som... börjar läsa. Som älskar det. Som fick en egen samlingsvolym. Som ständigt läste i, och ur, den och under de kommande åren ofta citerade den och också läste om den (kanske dags att han får en ny, mindre sliten utgåva av sin mamma?)...

Men... Alice Munro, då? Jag kikar på Bokbörsen (ja, jag besitter en god portion simultankapacitet) medan jag hoppas Ms Lundström ska komma till henne... och jag blir så jävla förbannad. Idioter till näriga miffon som plötsligt säljer ett begagnat exemplar av t ex Kärlek, vänskap, hat i "gott skick" för FEMHUNDRA SPÄNN??!? Stick och brinn, dumjävlar! Hennes böcker finns ju på Bokus. Och i min bokhylla (eller utlånade...). Men de är liksom inte till salu. Jag säljer inte mina vänner.

Dagen idag, då? Det är ett ljuvligt höstväder ute och vi ska åka till Åfors och besöka skördemarknaden där. Ikväll blir det Neil Youngkväll på The Tea Room. Dessemellan? Time will tell!

Inga kommentarer: