onsdag 23 oktober 2013

mkay..?

Egyptisk myndighetsperson eller kanske hovrättsråd?
Same shit. Different name.
Nytt försök att få bilen fixad. Den här gången går det vägen. Den får stå på verkstan tills jag kommer hem från Saudi. Men jag får mig en lagom promenad till jobbet. Det är faktiskt ganska skönt att röra sig en stund innan jobbet. Vore jag inte så urbota lat och älskade mina långsamma morgnar så mycket skulle jag kunnat gå en sådan promenad (fast lite trevligare omgivning än infarten till Byn, då) varje dag. Rent hypotetiskt, då.

Jag läser i DN om pojkars resultat i skolan. Artikeln handlar om en specifik skola, Frejaskolan i Gnesta, där man under en längre tid arbetat medvetet med normkritik, bland annat genom att ifrågasätta mansrollerna, och där pojkarnas resultat successivt har höjts och hur klimatet på skolan också förbättrats. Men det som fångar min tanke är egentligen det som står i spalten till höger om artikeln. Att studier anses omanligt. Det är lite spännande, tycker jag, eftersom högre studier och dito läroanstalter under hundratals år varit manliga bastioner. Pendeln har svängt under de senaste hundra åren och som så ofta med pendelrörelser så svänger det rejält i "början". Jag undrar hur det ser ut om ytterligare femtio, eller hundra år - är situationen mer jämlik då? Inget superseriöst i denna fundran och ingen vidare utveckling. Mer som att jag tänker högt. Jag gör det ibland.

Och så lyssnar jag i detta NU på Cecilia Uddén - denna fantastiska journalist! - som bryter ihop och börjar gråta när hon pratar med den egyptiske företrädaren för vad-det-nu-var som är så jeffla cynisk och nedlåtande och som tycker att syriska flyktingars öden verkligen inte är hans sak... och jag vill bara gråta, jag också. Och jag tänker... att vi aldrig pratar om sådana här saker över fikabordet på jobbet, eller annorstädes. Men... det blir ju så dålig stämning, då...

Apropå dålig stämning så kan en ju verkligen börja undra över dem som sitter i Göta Hovrätt. De kan alltså inte förstå upprördheten över deras senaste bedrift; den att sänka skadeståndet till den flicka som smygfilmats av sin kille, när de hade sex. Killen la sedan ut filmen på olika porrsajter. Hovrätten försvarar sitt domslut med att det ju är så vanligt nuförtiden att folk är öppna med sitt sexliv. Ehm. Okeeeey..? Men om en är öppen med andras sexliv, då? En kan ju få hjärnblödning för mindre...

2 kommentarer:

ming wan lee sa...

älska Cecilia Uddén! hon för in en skiva verklighet i våra trygga frukostfrallor och får oss att förstå vi alla är blödande människor, oavsett vilken regim vi råkar leva under.

magda sa...

Jaaa! Hon är underbar! Vilken härlig yrkeskvinna! Jag har dyrkat henne särskilt sedan januari 2011.