onsdag 25 april 2012

ell ell

Inlägget är en del av Centrum för lättläst bloggstafett på temat språk, makt och demokrati. 

Killarna avskydde att läsa. Verkligen avskydde. Jag läste högt i stället. Vi läste Vampyren från Blackeberg (en lättläst version av Låt den rätte komma in) och stämningen var samtidigt både vilsam och förtätad i det lilla klassrummet. Högläsning är magiskt på det viset och det fungerar lika bra med småbarn som med gymnasieelever. En liten bit in i boken fick jag en rejäl förkylning och tappade rösten. Killarna var otåliga på att få höra hur det gick för Oscar och jag visade dem att boken fanns i varsitt exemplar i hyllan. De tog fram varsin bok och började läsa.

Nästa lektion hade jag fått rösten tillbaka och mötte killarna utanför klassrummet.

- Vi får väl läsa idag igen? undrade de.

TJOHEJ! Tänkte jag.

Under hand som läsningen flöt på samtalade vi om det vi läste. Det blev många ordsatta tankar om utanförskap, vänskap, kärlek, livet och om fantasi. Om att tänka vidare i nya spår. Om andra böcker att läsa och leva sig in i.

Killarna erövrade inte bara sin läsning och lusten till den; de erövrade ett nytt territorium, ett nytt sätt att fundera tillsammans.

Det lätt lästa är inte alltid det lätt tänkta.Det här blogginlägget ingår i Centrum för lättlästs bloggstafett om språk, makt och demokrati. Centrum för lättläst arbetar för allas rätt till litteratur, nyheter och information utifrån var och ens förutsättningar. Mer information om bloggstafetten och fler blogginlägg hittar du på Centrum för lättlästs hemsida. Adressen är www.lattlast.se/bloggstafett. Nu vill jag lämna över stafettpinnen till en annan bloggare som ska fortsätta debatten. Nästa bloggare är Catharinas blogg på http://tankarnasskrymslen.blogspot.se/

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Magda,

Jag heter Karolina och jobbar på LL-förlaget. Jag blev så himla glad när jag läste ditt blogginlägg - det är ju stunder som den du beskriver som motiverar oss på förlaget att fortsätta jobba. Jag hoppas att det är ok att jag länkar till den från vår facebook-sida.
http://www.facebook.com/llforlaget

Många hälsningar från Ell ell!

magda sa...

Åh! Det får ni så gärna göra!