onsdag 20 november 2013

på ställen där man sover...

... blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Vandrarhemmet Malmö City på Rönngatan kan jag varmt rekommendera. Jag somnade ovaggad och sov gott i många timmar. Om det förekom någon sång vet jag inte.


Att resa är för mig att vara i ett av mina rätta element. Jag älskar flygplatser, tåg och nya platser. Att sitta och vänta mellan två förbindelser är inte tråkigt. Det är liv och rörelse, det är iakttagelser och tankar, det är spinnande av andras livsöden och hemligheter.

Och vem kunde väl ana att Lund gömde en sådan liten pärla som Skissernas museum? Jag som varit i Lund så ofta, mycket och av de mest skilda anledningar hade aldrig hört talas om det. Nu vill jag återvända dit. I lugn och ro.

Att resa med elever och kollegor är också att lära känna varandra. Komma varandra närmare på ett sätt som inte låter sig göra på hemmaplan. Se varandra med andra ögon och känna en fördjupad respekt. Intressanta samtal och nya sidor. 

När jag gick hem ikväll föll regnet hårt. Jag gick där under mitt paraply och blev våt om conversefötterna och tänkte att jag verkligen, verkligen inte bryr mig om väder. jag skiter i det. Det är. Och sedan tänker jag sällan på det - förutsatt att är rätt klädd. Nu är det november och då regnar det ofta. Big deal, liksom.

Nu ska jag hänga lite här i soffan med Vilma och Torsten. Det vill säga... jag hänger i soffan och de... under. Men det är ett framsteg. Idag kunde jag inte hitta Torsten när jag kom hem från jobbet. Till slut hittade jag honom nertrillad i vinkeln mellan två bokhyllor. När jag drog den ena åt sidan satt han stilla en stund och sedan rann han in under soffan. Hellre det än ut i badrummet. Det rör sig alltså åt rätt håll.


2 kommentarer:

ming wan lee sa...

skissernas museum är en pärla - själv har jag alltid tyckt bäst skissen, i förhållande till den färdiga konstverket känns skissen mer levande och direkt. Ser att du zoomat in Staffan Hallström som är en av mina personliga favoriter och Bror Marklunds gipsskiss till Mor och barn! Han gjorde (som många andra skulptörer) många fina teckningar med en fantastisk känsla för rymd. Den färdiga skulpturen står i innegården till mynthuset i Stockholm. Inte många som ser den där...

magda sa...

Jag tycker också om skisser och utkast. Utvecklingspotentialen. Förändringsmöjligheterna. Den fångade tanken. Det prövande steget.

Det får bli ett återbesök!