torsdag 14 februari 2013

polisiärt

Det heter förbipasserande - inte förbipasserande.
Det heter divalater - inte divalater.
Det heter presenning - inte pressenning. (Här vet jag att SAOB medger även fuluttalet - men inte som första alternativ.)

Just sayin'.

Jag säger en sak till: älska Språket i P1!

Heart in hand. © M. Ronnby

8 kommentarer:

Anonym sa...

Favoritprogram, men jag missar det jämt. Förra veckan, tror jag det var, så förklarade de varför alla särskriver och det var inte engelskan som var huvudorsaken, men nu har jag glömt vad de sa... Vad var förklaringen? Hörde du det programmet?

magda sa...

Jag lyssnade förra veckan, men kände inte igen ämnet. Kollade upp och hittade det lite längre bak i tiden (början av januari).

En kvinna ringde in och menade att det beror på att vi är så vana vid rättstavningsprogram att vi inte korrigerar vårt skriv. Eller att antalet dyslektiker ökat något ofantligt.

Språkvetarna menar att en rimlig förklaring är att när man ska skriva "fullsatta" så är "full" ett ord och undermedvetet gör vi ett mellanslag och så är det många som, när de skriver på datorn, blir det fler fel där än om vi sedan skriver ut det eller skriver det för hand.

Vi är alltså slarvigare nu än förr.

Att skylla på engelskan är inte så smart, eftersom det har visat sig att ju bättre du behärskar engelska - ju mindre särskriver du på svenska. ;)

Jag har också hört, i ett tidigare program (eller ett annat?) att särskrivning varit ett bekymmer långt innan vi blev anglofierade (om vi nu är det) utan att det är mängderna av text som vi möter som gör att problemet framstår tydligare.

Anonym sa...

Tack, nu minns jag allt! Försökte värka fram det tidigare idag, men det gick inte, jag har ingen hjärna kvar. Men början av januari? Jag måste ha hört en repris för mer än 14 dagar sedan kan det väl ändå inte ha varit ändå...

magda sa...

"och så är det många som, när de skriver på datorn, blir det fler fel där än om vi sedan skriver ut det eller skriver det för hand."

Syntax error.

(Fast det som troligast hänt är att min dator ibland liksom "skuttar till" och sväljer hela ord som jag just skriver. Och jag korrläser inte heller så det stör...

Men jag särskriver å andra sidan inte ens av misstag. ;)

magda sa...

Programmet ska ha gått 8/1. Men sedan kör de ju faktiskt både en och annan repris så det är nog en sådan du hört. :)

Anonym sa...

Men då undrar jag, heter den känsliga eller känslige unge man om din son..? Jag vet att det inte alltid blir maskulint -e men jag kan inte reglerna. Däremot har jag till min fasa konstaterat att det blir vanligare och vanligare med maskulin-e när det handlar om kvinnfolk. Som i Missing people-annonsen om 49-årige Carina. Man smådör änna lite då. Eller, EN smådör, för att skriva som du.

The artist formerly known as nästan-grannen.

Anonym sa...

Baaah... Heter DET den känsliga osv...

magda sa...

Rent spontant vill jag ge maskulinändelser där. Helt klart. Men... kanske har det med min bild av just den här mannen som extra ung, eftersom han fortfarande är min Lillmys? ;) Jag är nog inte helt konsekvent?

Jag såg också det där från Missing people och blev galet störd av e-ändelsen.