fredag 8 februari 2013

nattmangling

Nu har de suttit där igen... hela natten... beslutsfattarna i Bryssel. Jag vet inte... men om jag satt uppe på nätterna och gjorde lektionsplaneringar... eller om våra APT:er drog ut fram på morgontimmarna... eller hade luftmadrasser i biblioteket... då skulle något vara väldigt, väldigt galet.

Nå, de mår väl som de förtjänar idag.

Själv har jag sovit gott efter en kväll som innebar att jag inte bara läste ut Avallones Stål utan också sträckläste Heder av Elif Shafak. Stål var en skildring av ett Italien jag tror många turister missar. Kanske jag också - om jag någonsin skulle åka dit. Och det lär jag väl göra. En måste väl nästan ha besökt Italien, väl?

Heder handlade om en kurdisk familj i London, på sjuttiotalet, och om ett hedersmord i en tid då vi knappast hade hört det uttrycket här i Sverige. Ett mord som varken var hedersamt, upprättade förlorad respekt eller gjorde någon gladare. Som bara gjorde allt så mycket värre och rev sönder den sköra lycka som ändå fanns. Samtidigt kändes berättelsen lite tunn. Som om författaren velat få med så mycket att en del saknades.

Fredag idag. Fin Fredag. Naglarna är i alla fall nylackat röda och halsbandet matchar. Och så är det ju... fredag. Det är Fint i sig självt. Fika med kollegorna. Samtal. En förväntan inför lediga dagar. Återhämtning och vila. Umgås med fina vänner. Det är det som gör de Fina Fredagarna, egentligen.

Snart! M. Ronnby CC
I nyhetsflödet denna morgon: Hästkött i köpelasagne och antikroppar mot rabies hos småländska fladdermöss. Vad lär vi oss av detta? Att laga vår egen mat och om en nu nödvändigtvis ska bära omkring på fladdermössen ska en bära handskar. Frågor på det?

3 kommentarer:

Erica sa...

Har inte lyssnat på några nyheter idag... Men, jag kan nog inte riktigt förstå varför det skulle vara mindre bra att äta häst än ko, gris och fågel. Väntar nu med spänning på nästa nyhetssändning!

magda sa...

Det förstår inte jag heller. Jag har ätit hästfilé och det var väldigt gott! Och det mört röda, rökta pålägget som kallas "Hamburgerkött" består av hästkött!

Fast efter vad jag hörde i sista sändningen på P1, så bestod bekymret i att det kunde finnas spår av någon hästmedicin i köttet.

Erica sa...

Aha! Nu har jag hört på nyheterna och är med på vad grejen med hästköttet är...