lördag 11 maj 2013

med ett öppet fönster

Det är trångt mellan en del av husen i York.

Lördagsmorgon. Sol, kaffe och ett öppet sovrumsfönster. Lundströms bokradio om dagböcker. Jag har skrivit dagbok till och från hela mitt liv. Sedan har jag slängt dem. Det kan jag ibland ångra väldigt mycket. Men jag har haft mina skäl och de har handlat om tillit. Sedan jag började blogga för snart sju år sedan har jag dock sparat allt. Även det jag sedan valt att inte publicera, eller rentav publicerat och sedan dragit tillbaka.

Jag tänker att jag ändå, genom att skriva ner så mycket, samtidigt har befäst det i minnet. Som en slags studieteknik. Jag minns så väldigt mycket av händelser, tankar och känslor. Små detaljer och stora svep. Och från mina ganska tidiga tonår alltid med ett soundtrack. Säkert inte helt friskt - men inte tillräckligt sjukt, ändå.

Jag var flitig och effektiv igår. Det ska jag vara idag också, fast inte riktigt lika mycket. Köra någon maskin tvätt är ju inte alltför betungande och så ska jag städa ovanvåningen. Sedan är min tanke att dra ut cykeln och se om den är pigg på en runda. Resten av dagen hoppas jag kunna tillbringa i den sköna stolen på altanen med en bra bok och ett soundtrack i ryggen. Jag har bara en skön stol, faktiskt. Men jag ska nog skaffa ett par till - när den är färdigrenoverad. Innan känns det rätt ovärt.

Apropå det här med att skriva dagbok, förresten. Att använda sig av s k "morning pages" är ett bra sätt att sparka igång slumrande, eller motvillig, kreativitet - oavsett vilken typ av skapande det handlar om. Att avsätta en viss tid varje morgon och ha bestämt sig för att skriva ett visst antal sidor (helst för hand... det är en ganska annorlunda upplevelse jämfört med att sitta vid datorns tangentbord) har visat sig öppna stängda dörrar för många. Det viktiga är att verkligen vara i flödet. Inte tänka på vad man skriver utan bara ta just det som kommer för en. Inte korrigera. Inte censurera. Inte låta någon annan läsa - och inte ens läsa själv. Åtminstone inte förrän efter en viss tid passerat. Några veckor, minst. Läsningen då öppnar ens ögon för tankemönster en kanske inte varit medveten om. Det kanske inte alls fungerar för dig - men det gör det för mig.


Inga kommentarer: