onsdag 1 maj 2013

första maj

Bertil V...

Vilken vacker morgon. Blå himmel med lätta, lätta vita skyar. Sol som får det att blänka och glittra i teveantenner, tysta fönster och bilkrom. En lurvig svart katt flanerar över grannens gräsmatta. Filosofiska rummet på P1 (det är ju en slags söndag).

En förnumstig herre, i programmet, tycker att vi har slutat umgås med varandra. "I. R. L.", säger han, med eftertryck. Hmm... Det var väl flera år sedan de digitala infödingarna använde det uttrycket, eftersom det som försiggår via nätet i högsta grad är en del av del verkliga livet. Och många har säkert slutat umgås med folk de helst vill slippa (t ex familj, släkt, grannar, skol- och arbetskamrater), men inte kunnat undvika om de inte velat blir helt isolerade. För andra har nätet i stället inneburit små hål i ensamheten där geografiska förhållanden inte hindrar en från att lära känna andra och skapa nya vänskapsband.

Det har också blivit lättare att hålla kontakten med gamla vänner, utflyttade familjemedlemmar och whatnot. Att sy ihop en fest eller en familjeträff har blivit enklare. Vill man hitta människor som delar ens intressen är det också en av de saker som nätet förenklat. Många blir också allt bättre att snabbt sålla ut och bort all "information" som inte är intressant, oavsett om det är propaganda, reklam eller andras statusuppdateringar, mat- eller kattbilder. Kattbilderna har förresten blivit något färre, har jag noterat. Good riddance!

Om en stund ska jag knata bort till jobbet. Fixa oss en termos kaffe att inmundiga på bussen. Le lugnande mot lite resfebriga elever. Tänka att det såklart blir en trevlig och rolig resa, där vi alla får lära känna varandra på nya plan. Se en vacker del av England. Kriga mot friterade potatisar i alla upptänkliga former och serverade till precis allt. Stå ut med varandra. Mest ser jag fram emot de egna stunderna. Strosa i små gränder i York. Hitta någonstans att sitta ner, dricka te om det är kallt och kanske en ale om det är varmt. Glömma tid och rum i någon bokhandel.

Fast... helst skulle jag nog vilja vara hemma, faktiskt.



4 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas det blir en fin resa!

magda sa...

Tack! Det blir det säkert!

netti sa...

Englan, nice. Du har väl kameran med dej. Kram

magda sa...

Of course I have, netti! :)