torsdag 11 oktober 2012

i ottesången

Nuförtiden, när jag vaknar i min sköna säng, brukar jag ta ett par minuter och kolla twitter och FB innan jag kliver ur sängen. Jag förvånas varje morgon över alla dessa morgontidiga människor som inte bara är uppe klockan fem utan dessutom orkar twittra om seriösa saker, eller fejsboka. Själv tycker jag att det är hyfsat tidigt att kliva upp tio i sex... och klockan blir åtminstone bortåt halvsju innan jag kan skriva något... Nåväl. Jag skattar min sömn högt och lämnar ottan till de som så önskar.

Natten har varit kall och ganska klar. Jag hoppas på lite solchanser för dagen. Bara för att, liksom. För gå ut och titta på solen lär jag ändå inte göra.

Det är Internationella Flickdagen idag. En dag att uppmärksamma flickors situation. Flickor som gifts bort alldeles för tidigt och därför går miste om utbildning. Som också riskerar alldeles för tidiga graviditeter och de risker som detta medför. I vissa delar av världen är det till och med så att gifta flickor löper större risk att smittas av aids, än sina jämnåriga ogifta systrar (som är sexuellt aktiva)...  Flickor som utsätts för våld. Flickor som ändå inte får någon utbildning för att de ska ta hand om syskon och hushåll, eller för att de helt enkelt inte får. Flickor som riskerar att dödas om de försöker göra sina röster hörda.


Inga kommentarer: