lördag 6 oktober 2012

the constant gardener

Före...
Jag gillar min trädgård, i all dess bedagade charm. Ibland tänker jag att den kanske också gillar mig. Särskilt när jag tar hand om den. Det känns jordnära och skönt att plocka upp alla dessa fallna äpplen. Höstgräva min enda rabatt och tänka på våren när jag ska sätta ett par nya buskar där. Låta gräsmattan ta över en del av den. Pulsen går upp lite och kinderna blir röda.

... och efter.

Jag krattar ihop stora högar av löv och kvistar och forslar dem till till ett avskilt hörn där de får ligga i en stor hög och förmultna och kanske också utgöra vinterbostad för någon vilsevandrande igelkott. Äpplena kör jag i tunnor och korgar, i bilens bagageutrymme, i tre vändor till ristippen. Så många var de. På ristippen doftar det mustigt av förmultning och ruttnande frukt.


Ett träd återstår. Frukten sitter ännu kvar och jag plockar in en skål med fina höstäpplen. Jag vet inte vad jag ska göra av dem, riktigt. Kanske bara hålla dem mot näsan och känna doften av dem..?



Jag tänker på allt och ingenting i detta arbete. På vänskap och arbete och kärlek och på hur jag ska ta bort rosenbuskarna till våren. De är taniga och försummade och jag begriper mig inte på dem.


Nu har jag arbetat klart för idag. Kroppen är skönt trött. Resten av eftermiddagen ska jag läsa och lyssna på skön musik. Kanske ta mig ett glas rött frampå kvällskvisten.

4 kommentarer:

ming wan lee sa...

tänker att det kan vara nematoder du har bland rosorna, jag har nog samma problem. Visste du att den fula blomman Tagetes är en alldeles förträfflig växt att få bukt med nematodproblem med. Plantera dem bland dina rosor ett år och låt dem ta hand om jordproblemet. Gräv sedan upp dem och släng på komposten att locka sniglarna med... de älskar deras doft

magda sa...

Så kanske det är? Kan kanske vara värt att pröva...

Grejen är att "rabatterna" där rosorna växer är eftersatta sedan... årtionden? Det är så tjockt med ogräs, långt gräs och rötter att det är hart när omöjligt att gräva där. Jag har seriöst funderat på att gå över alltihop med en jordfräs...

Sedan är det en lustig sak... Jag har inga sniglar i min trädgård. Jo, jag har sådana där små med skal på. Men mördarsniglarna lyser med sin frånvaro. Så jag vill inte locka sådana till varken kompost eller trädgård... ;)

ming wan lee sa...

där sa du något. Jag har inte heller några sniglar annat än vackra skogssniglar och sådana med skal, som du. Tänk om jag plötsligt drar hit en mängd oönskat iom plantering av en annan oönskad växt? haha, nej det är nog bäst att inte rubba balansen ;) och en jordfräs låter bättre. Varför hålla på med växter som inte trivs när det finns så många växter som gör det och vill samarbeta? :D
skål förresten och tack för en fin blogg

magda sa...

Tack själv, för att du läser och kommenterar! :)