lördag 2 mars 2013

hur nära kan man gå?

Inget Lundströms bokradio idag men väl Kulturradion: när fiktion tas för verklighet - vem vågar då skriva en roman? där Mia Gerdin intervjuar bland andra Jonas Malmborg och Susanna Alakoski. Huvudfrågan är hur "nära" en vågar skriva eftersom läsarna tenderar att tro att de de läser är sant... hur mycket en kan skriva om sig själv utan att i allt för hög grad lämna ut sin omgivning. Jonas Malmborg har skrivit Fältöversten (som jag inte har läst än), som handlar om några ungdomars liv kring Karlaplan i Stockholm, och hur de ständigt sviks av vuxenvärlden. Vid en författarträff fick han massiv kritik av många som bor kring Karlaplan (ja, rentav bodde i kvarteret Fältöversten när romanen utspelar sig) och som tyckte att han smutskastat deras kvarter och dem själva och de undrade om allt var sant. Jonas Malmborg har tydligen hållit sig oerhört nära verkligheten i sin text. En av de saker han fick kritik för var att han valt namnet på ett befintligt bostadsområde. Kunde han inte lika gärna ha valt ett fiktivt namn? För egen del tycker jag att det var ett genialiskt drag eftersom enbart titeln skänker romanen ett starkt drag av realitet. Jag vill läsa den. Jag ska läsa den.

Susanna Alakoskis Svinalängorna har jag inte läst, men jag har hört den som ljudbok, liggandes i sommarsol på heta, lite avskilda klippor vid Drevviken. Hon skildrar ju en uppväxt i ett fattigt Sverige och använder sig helt klart av erfarenheter från sin egen uppväxt. Till skillnad från Jonas Malmborg har hon ofta mött positiva reaktioner från många av läsarna. Men hon har också valt att inte använda folks riktiga namn i de fall hon använt en verklig person som förebild för sin karaktär, just för att det viktiga, för henne, inte är att peka ut en särskild person utan vill skildra känslor och händelser. Till exempel hur ens psyke och känslor kan påverkas av våldsamma händelser en har upplevt.


Nu vill jag verkligen, verkligen inte jämföra mig med någon av dessa två erkända författare, men när det gäller  Boken så har jag låtit en nära vän läsa den så långt jag har hunnit och för ett bra tag sedan la jag också ut tänkbara inledningar till den och lät bloggläsarna fundera över vilken inledning de föredrog och genast började några som läst mena att de kände igen karaktärerna... Oh well... Nu är det ju så att jag använt mig av en del egna erfarenheter, kokat ihop dem med andras som jag fått berättat för mig, eller läst om och givetvis har personerna i boken drag av människor jag mött i livet men mer verkligt  än så är det inte... Så... en del är ur mitt eget liv (men inte nödvändigtvis något som huvudpersonen gör eller är) och en del har verkligen hänt, men troligen inte här och möjligen inte mig.

Just sayin'...

"Det må vara att allt jag berättar inte är alldeles santmen allt har jag upplevt" 

- Kjell Johansson

2 kommentarer:

ANNA sa...

Tja... det är kniiivigt det där...

Min ena Moster ringde Mamma för ett gäng år sedan och undrade över mej... Det finns tydligen någon deckarförfattare, sådär halvstor som bor här i södra Halland. Denna man använder ibland miljöskildringar härifrån och i en bok hade han skrivit ut en adress, den där jag bodde tidigare och beskrivit en person som hans romanfigur mötte. Personen beskrevs exakt som jag (du vet, min frisyr tidigare, min typ av kläder etc...) samt att denna person varit mycket otrevlig när romanfiguren frågat efter vägen.

Jag har ingen aning om detta bara är en tillfällighet men min Moster var lite upprörd för inte skulle väl jag vara otrevlig om någon farbror frågade mej om vägen...

När Mamma berättade detta för mej så ransakade jag mitt minne och kunde inte komma på att jag skulle sagt något otrevligt i en sådan situation (personen i boken bad frågeställaren mer eller mindre att dra åt helvete).
Fast jag vet med mej att jag inte gjort något i den stilen på riktigt, jag är ju inte sån, gnagde det mej, varför, hurför och tja... jag ville gå i försvar och jag undrade hur många fler Halmstadbor som funderat i samma banor som min Moster...

Jag vet inte, när man skriver och beskriver personer i berättandet kan de säkert känna igen sig i romanfigurerna, kanske i delar av dem eller i situationer. Jag tror att man bör medvetandegöra dessa personer om bokens innehåll innan man publicerar iallafall om det är människor man har och vill försätta ha nära sig. Jag tror man bör göra så oavsett om det är snälla saker eller osnälla/obekväma man vävt in i historien.

magda sa...

Ja, jag tror nog också på att föra en dialog i det fall en skriver om personer i ens närhet, och kanske rentav ger dem deras rätta namn, eller åtminstone inte anstränger sig att göra dem oigenkännliga...

Men du... du har ett sådant härligt, vackert och lite speciellt utseend (håret... kläderna...) att jag tänker att kanske har författaren verkligen sett dig där... fastnat för ditt utseende... men sedan gett dig helt andra egenskaper? För du är ju allt annat än otrevlig! <3