måndag 18 mars 2013

två halva dagar


Studiedag, alltså. Förmiddagens fackliga information kring lagar, avtal, L- och M-bilagor kändes rätt tung. Bildningschefen presenterade IKT-planer och hur organisationen ser ut och det är väl inte så mycket att säga om det.

Eftermiddagen kändes dock som ett lyft. Först ett par timmars Sharing Is Caring av Emma och Jörgen (min del hanns inte med eftersom programmet fick kastas om courtesy of SJ:s och Öresundstågs oförmåga till ömsesidig kommunikation vilket fick till följd att tillresta föreläsaren blev försenad). Emma visade Prezi och Google Docs och annat intressant och Jörgen visade hur en kan arbeta med film i undervisningen på ett mycket spännande och givande sätt.



Och så Fredrik, då. Han är rolig att lyssna på. Lättsam och sylvass. Underhållande och påläst. Avslappnad och klarsynt. Ställer fler frågor än han besvarar.

Hans föreläsning om att det våra ungdomar förutom grundkunskaper behöver, för en framtid vi omöjligen kan förutsäga, är analytiskt, kritiskt tänkande, kreativitet och förmåga att lära snabbt och lära om får mig att fundera vidare i den banorna. Jag visste det ju redan tidigare men fick en spark där bak och ser en schysst utmaning att bli bättre på att skapa förutsättningar för dem att faktiskt utveckla just detta genom uppgifter som de finner meningsfulla.

Han betonade också vikten av samarbete. och jag tänker att det sannerligen inte bara gäller eleverna utan i minst lika hög grad alla individualister till lärare...

Min egen föredragning kring digitala verktyg fick skjutas upp till nästa APT. Det blir nog bra.


Inga kommentarer: