måndag 5 augusti 2013

it's all in a day's... work?

En vacker dag fick mig att känna lust att göra något. Tvätta, till exempel. Fixa med pelletsen (kanske är själva tömmandet av den överfulla Grovisen, genom vilkem dammsugaren jobbar, hushållets absolut tristaste syssla). Plocka lite med allt möjligt. Hänga tvätt och blocka en sjal. Läsa ut en krimroman jag fick låna av syrran Malin, och som var lite småputtrigt trivsam eftersom den utspelades i lilla Hagfors. Små orter gillas!

Lusten drev mig att börja fundera på några av äpplena i trädgården. Sommaräpplena börjar trilla av pinn, redan. Om jag skulle... göra chutney? Och sådan där underbar äppelsaft jag köpte på höstmarknaden i Åfors förra hösten? Med smak av kanel och nästan godare varm än kall? Men jag har ingen saftsil och inte hade jag tillräckligt med flaskor, heller.Kanske jag kunde hitta vackra flaskor på miljöstationens loppis? Så jag fyllde bilens bagageutrymme med grejer att köra bort till återvinningen och när jag gjort mitt där lyckades jag hitta några trevliga flaskor med patentkorkar (och hela packningar!) i butiken.

På Konsum fanns färsk ingefära, vaniljstänger och annat bra-att-ha när en ska koka saker. Sedan hem och plocka in ett drygt kilo av sommaräpplena och börja skala och skära. Koka ihop med kryddor och socker och sådant. Jag använde det här receptet - ungefär. Min chutney är smaksatt med chili, ingefära, kanel, vaniljstång och russin. Den blev het och söt och dessutom tycker jag den är vacker. Ekologisk är den också!

I morgon kanske jag gör den där äppelsaften. Jag hittade ingen saftsil någonstans men fick tips att jag kan använda en kökshandduk i ett durkslag. Det bör funka fint, tänker jag.


2 kommentarer:

ANNA sa...


Ah... chutney på äpplen, det kanske jag skulle prova. Jag gjorde två olika på rabarber för ett litet tag sedan, en som vart syrlig och en som blev curryhet. Den syrliga gör jag nog inte igen men den heta var attans poppis.

Mina svärisar har maaaaassor av äpplen i sin trädgård, fler olika sorter å de börjar bli mogna nu så chutney... Har du ett ungefärligt recept?

magda sa...

Om du kollar länken i mitt inlägg här så kommer du till det som jag använde som bas. Sedan la jag till någon krydda mer och någon extra vitlöksklyfta. :)