söndag 31 mars 2013

en pysslar vidare


Hårdrocks- och facebokvännen Cilla la upp ett najsigt mönster på mysiga tofflor att virka och eftersom mina golv tenderar att vara lite kalla och jag dessutom ofta är frusen så testade jag att virka ett par av det härliga ullgarnet jag fick av Kia, när vi sågs i julas.

Det räckte lite knappt, annars hade jag velar virka några varv till. Men de värmer så gott, så gott. Och tog bara kring två timmar att sno ihop.

Sådant gillar jag.

Nu ska jag virka något annat, tror jag.

The Plague (of Christ) - Vexator

allsköns söndag

Erica kom förbi på te och kanelbullar. Sådant gillas. Det blev bortåt ett par timmars snack. Om loppisar och tänkbara jobb och flytten (hennes). Trivsamt. Och jag fick lufta min irritation över hur tröttsamt det är med folk som inte ens gitter svara på frågor i facebookgrupper (Stickcafé i Emmaboda) och hur skönt det då är att stänga ner gruppen och skita i alltihop och sedan kunna se fram emot stickning och fika och gott snack i ett delvis annat sällskap. Sådana som intresserar sig. Som till exempel... Erica.

Tea time!

Ungefär som när jag nämnde något om en bokklubb (att ses några stycken i all enkelhet, snacka om någon bok och fika, eller föralldel äta gott och dricka såar av vin om en är so inclined). Genast är det en och annan som hoppar jämfota av glädje. Bara för att sedan sätta sig ner och... vänta. Vänta på att Någon Annan ska dra igång det. Än har ingen gjort det...

Is på sjön i parken.

Solen och plusgraderna lockade ut mig på en lite längre promenad, efter att jag slängt i en maskin vittvätt. I lurarna hade jag This American Life. Jag har lite att ta ikapp där och ett påsklov är ju en utmärkt möjlighet till sådant. Köpte misosoppa på Konsum, och gick sedan hem och monterade den röda storkoftan. Hängde tvätten till tork. Lyssnade samtidigt på de två senaste avsnitten av Skolsnack.

Snyggare i den s k verkligheten...

men... älska helger, liksom

Nina Björk talar klokt i min radio om hur glada vi blir när vi får bidra med något litet till en mer hållbar utveckling. En använder duschhandduken på hotellet mer än en gång och riktigt känner hur duktig en får vara. En lägger sitt komposterbara hushållsavfall i den av kommunen tillhandahållna bruna papperspåsen och känner sig lite godare, lite bättre - och expanderar den till sina goda grannar som också har bruna soptunnor att lägga sina dito papperspåsar i. Hon drar slutsatsen att vi (ja... du vet... du... jag... de flesta andra...) gillar att dra våra små medborgerliga bidragsstrån till denna ekologiska feel-goodstack. Och... om myndigheterna vågade kräva lite mer av oss i den vägen skulle vi mest troligt svara positivt på det.

Jag känner igen mig. Och jag tror faktiskt att jag kan hålla med henne om det. Jag tror på människans inneboende vilja att göra det som är rätt och bra, likaväl som vi vill lyckas, vill bli sedda och få en erkännande klapp på huvudet - rätt om den kommer från en själv.

Lite sent att tukta äppelträden nu...

Annars är det dramatik här i kvarteret just nu. Här syns ju aldrig några katter (även om jag ibland ser spår i snön av en, vid min kökstrapp) och nyss var det plötsligen två som spatserade nerför gatan. De gick på varsin sida och stannade hela tiden och spanade på varandra. Efter en stund kom de tillbaka. Den ena slank in och gömde sig bakom en grindstolpe och den andre struttade stelt och smått smygande efter, med lite sura jam. Först trodde jag de var två antagonister, men så kom jag på att det troligare handlar om någon slags frieri. Åh... The Twisted Sisters of Mercy hade regerat i dessa kvarter...

... och det är söndag. Det är sovmorgon och ledighet och sol på en oändligt blå himmel och inga planer och frihet. Dessutom är det från och med idag sommartid, vilket känns rätt okej ändå - om än lite märkligt med tanke på att det inte ens har blivit vår än...




lördag 30 mars 2013

permission to dream

En får drömma. Längta. Planera. En måste inte alltid vara i nuet.

Annapurna...


(Bästa bergsvandrarmusiken...)

tevekväll


Fira på aftnar är för amatörer. Så ikväll är det jag som hänger i soffan, stickar och kollar teve. På sin höjd.

Kunskapskanalen bjuder på nonstopkvalitet mellan 18 och 22. Minst. Det blir säkert lite musik också. Gott så.

Jag har haft ett par fina dygn med en vän som är något alldeles extra och nu ska jag vara lite avskild resten av helgen, tror jag.

Om det inte dyker upp någon Möjlighet, förstås. Sådana ska en ta tillvara.

Sex and Candy - Marcy Playground


takdropp

Vi stack inte näsan utanför dörren igår. Det kändes när jag gick och la mig. Det där lite dova som blir i huvudet när en inte syresatt sig tillräckligt. Får nog se till att ställa det tillrätta idag. Och det känns ju klart roligare att göra det i sol och plusgrader.


Det finns ett ordstäv som säger att ingen vet var haren har sin gång. Det är bara nys. Jag vet. Nämligen genom min trädgård. Så även i natt. Kanske har hen haft sällskap eftersom det är rätt många spår (se där en fördel med snö!). Dock inte av räven den här gången. Jag tycker det är lite mysigt att det finns smått vilda djur även inne i mitt villakvarter... så länge vildsvinen håller sig borta, that is. Det är nog bara en tidsfråga, dock.

I natt drömde jag igen. En kort dröm, men jag minns den. Jag drömde att jag tokhånglade.
Frustration No. 1: vi blev avbrutna.
Frustration No. 2: jag vet inte vem det var jag hånglade med. Eller så minns jag inte? Så passande...


fredag 29 mars 2013

the noble art of doing inkentinken

Bechdeltest på min långfredag:

1. Vi är två namngivna kvinnor (Agneta & Magda) som...
2. pratar med varandra
3. och det är om kost och hälsa och festivaler och musik och hus vi bott i (fast inte tillsammans, dårå) och vildsvin och hackspettar och snön som faller men... vi talar inte om män.

Hade mitt liv varit en film, eller teveserie, hade detta avsnitt alltså blivit godkänt.



Till avdelningen Bittra Skämskuddar räknas att jag inte hade koll på Clutch när de spelade på SRF 2011. Detta är däremot inte godkänt i något som helst test.

good friday

Jag ligger kvar i sängen. Hör att Agneta gått upp. Hon fixar med kaffe. Bra. Jag vill att de som kommer hit och hälsar på ska känna sig som hemma.

Himlen är grå men solen gör en och annan genombrytning. Jag tror det blir snö frampå dagen. Det är fanimej inte klokt.

Hur kan engelskan kalla långfredagen för både Black Friday och Good Friday? En fråga om hur en ser det, tänker jag. "Black" för att Jesus, enligt traditionen, fick dö en plågsam, utdragen död på ett romerskt tortyrredskap... "Good" för att han, i samma tradition gjorde det för en god sak (se "Världens frälsning")...

Nä, nu måste jag ha mig en mugg kaffe... för jag ska ju dra igång en Fin Fredag!


låååång fredag


Jag vill helst att alla fredagar ska vara långa, men bara en gång om året får jag min vilja fram. Än är huset tyst. Jag tänker ligga och dra mig en stund till. Planer för dagen: inga. Vi låter vädret och lusten avgöra.

Gårkvällen var just sådär som jag hade hoppats. Goda, öppenhjärtiga och modiga samtal. Skratt och allvar. Förtrolighet. Idag är en ny dag.

torsdag 28 mars 2013

lite religiöst, dårå

Jag är en sucker för just den här musikalen. Har sättningen med Ian Gillan på platta, filmen på DVD, såg Ola Salo i Malmö -08 och har CD:n från den uppsättningen. Tröttnar aldrig. Spelar dem ofta, ofta. Och även om jag är så oreligiös en kan bli så känns det ändå rätt att dela den här och nu.



Jajaja... jag är en sucker för Ola Salo, också. Särskilt när han är lite... lurvig.

det stavas l.e.d.i.g.h.e.t.

Jag tog det lugnt med det sista på jobbet idag. Pratade en stund med ett par kollegor. Plockade undan och snyggade i personalrummet. Diskade min kaffemugg och ordnade på skrivbordet. Så småningom kopplade jag sedan loss mig och knatade hemåt i motsol.

Här hemma är huset städat och det ligger helg i luften. Tulpanerna lyser upp i "biblioteket" och middagen lagade jag ju igår så att den bara är att värma på när Agneta dyker upp, framåt kvällningen.

Fin inledning på ledigheten.


fin fre...torsdag!


Nu är det vargatider! Vargar siktas nu lite här och var i krokarna. De antas vara ute för att rekognoscera och gillar de Småland lär de nog slå sig ner här. Vad tycker en vargkramare som jag om detta? Det är ju en sak att tycka att det är fint och naturligt med vargar i den svenska faunan, så länge de håller sig borta i renägarlandet eller inne i Värmlands djupa skogar. Men här? I mina hoods? Hm.

Jomenvisst. Jag gillar't. Faktiskt. Jag möter mycket hellre en varg ute på promenaden, än ett vildsvin om än aldrig så litet och sött (är det en sådan där söt randig liten sak vet en ju att en mordisk mamma hänger i kulisserna). Det gör jag. Kanske kan vargarna till och med äta upp ett och annat vildsvin? En kan ju alltid hoppas.

Så för min del är vargarna välkomna. Även här.

Igår var det dymmelonsdagen. Fast med tanke på isklumparna som nu ligger nedanför mitt vardagsrumsfönster känns det mer som lymmelonsdagen... Idag är det skärtorsdagen. Det har ingenting med rosa att göra utan med ordet "skär" i betydelsen av något rent och fint och på den här dagen anses Jesus ha tvättat rent lärjungarnas fötter. Så de blev skära i mer än en mening, alltså! På engelska heter det Maundy Thursday (Maundy från latinets mandatum som också det har med tvättande av fötter att göra), men också Holy Thursday eller Sheer Thursday, där ordet "sheer" är väldigt nära släkt med vårt "skär".

Skärtorsdagen är också den dag, i gammal folktro, då häxorna beger sig till Blåkulla för att hålla sabbat med Djävulen själv. Jag tycker det låter betydligt roligare än att sitta och tvätta folks fötter.

Dymmelonsdagen ska förresten vara en tyst dag, där ordet "dymmel" kommer av att kyrkklockornas metallkläppar byttes ut mot tystare av trä, s k "dymlar". Detta ifall någon skulle glömma att det var stilla veckan.

Men nu får det vara nog med etymologi och religiösa traditioner. Jag har kaffe att dricka och en säng att bädda. Ett jobb att gå till (och att sova trekvart längre, enligt min torsdagstradition, kändes oerhört skönt, kan jag meddela ifall nu någon undrar).

Jag kom också på att det kanske dyker upp påskkärringar här och då förväntas en säkert ha gottepåsar hemma? Bäst att kvista inom affären på hemvägen, i eftermiddag och kirra den saken.

En Jesus i min smak!


onsdag 27 mars 2013

ungjävlar

Saker som inte är okej: att kasta stora, stenhårda iskokor på mina - och grannarnas? - fönster. Ändå är det vad två räklar roat sig med vid några tillfällen ikväll. Den ene är lite kort och mörkklädd, den andre gängligare och iförd en knallröd jacka.

Sådant trams (gärna sagt med samma uttal som Carl Bildt som jag just nu ser ett program om, på teve) gör mig faktiskt väldigt förbannad.

Och det är ju synd nu när jag för övrigt är så alldeles väldigt nöjd med både arbetsdagen och mina insatser därefter. Huset är städat och kylen och skafferiet innehåller det som behövs. Pelletsbehållaren är full. Jag jobbar visserligen hela dagen imorgon, men för övrigt är det liksom helg och morgondagen blir en slags fredag. Det firar jag ikväll med ett stilla glas rött och en bit ost.


orkar vi med ännu en fin morgon?

Jaja, ni vet: sol och sådant.

Vårtrötthet finns. Jag har det. Det var motigt att släpa mig ur sängen idag, med huvudvärk. Inte ens en dusch fick fart på mig. Jag kan meddela att räkningsbetalande inte heller fungerar särskilt upplivande.

Kaffe, då. Ja, kanske vaknar jag? Eller så gör jag det när jag går till jobbet. Drygt tio minusgrader i natt. Fullmåne. Jag såg den igår kväll. Vacker. Sedan somnade jag tvärt och sov hela natten. Drömde något vardagligt igen. Något med en lägenhet i Karlstad (där Stadt annars ligger) och ett par bloggvänner på besök och alla barna var små. Karneval i stan.

Idag blir det mycket sitta stilla. 80%-seminarium nästan hela dagen, med kollegan Ida och alla treorna. Antagligen blir det mycket kaffe. Måste komma ihåg att dricka ordentligt med vatten också.

 

tisdag 26 mars 2013

en helt vanlig tisdag

Som en av mina favoritpoeter har sagt att "visst är det roligt att vidga språket. Men ju så himla mycket roligare att vidga en tisdag". Bob, alltså. Hansson.

Så efter jobbet gick jag hem en sväng och plockade undan, pysslade och sedan tog jag bilen för att göra några ärenden. Lämna stövlarna på omklackning (surt när hyfsat dyra stövlar går sönder efter bara några månader), handla ett par förnödenheter som hygiengrejer och mörk chåkla. Sedan körde jag ut till Catharina för en kvällsfika och gott prat. Mysigt.

Nu är jag hemma igen. En liten stunds soffande med tända ljus. Ringer Jenny och pratar en stund. Snart sängdags. Det blir skönt. Jag är, som vanligt, trött.



Ajusteja. Jag köpte ett par nya tulpanbuketter också...

snabbis

Och så finns det de som tycker jag ska vara orolig när Matilda och Mike flyttar till Saudi..?


Klicka på bilden...

wow

Vilken morgon! Klarblått. Soligt. Drygt tio minusgrader. Vågar jag hoppas på fina morgnar och dagar under min ledighet?

Idag blir det mycket väsen för ingenting, på första lektionen. Shakespeare, alltså. Much ado about nothing. Jag försökte få tag på filmen, men då vi bara ska se snuttar ur andra akten visade det sig finnas exakt vad jag behöver på Youtube. När jag kollade igenom klippen för att hitta de rätta scenerna fick jag en liten nostalgisk flashback. Kenneth Branagh, Emma Thompson och gänget... var blev de av*? Vad gör de idag? De som gjorde så begåvade och sköna filmer på nittiotalet... Tror jag ska leta reda på Peter's Friends och överdosera mig en dag, i den snara framtiden.

Inne i dig öppnar sig valv bakom valv...


* Underbare Stephen Fry ser en ju åtminstone i ett och annat teveprogram.


måndag 25 mars 2013

bulleribock

Förra inläggets bild fick mig att börja fundera mer på vem Hertig Magnus egentligen var. Och han var alltså son till Gustav Vasa och bror med bl a Erik XIV. Vadstena slott var hans residens. Redan strax efter hans tjugoårsdag verkar han ha fått någon mental sjukdom som bitvis gjorde honom våldsam. Han var också musikalisk och begåvad. Han gifte sig aldrig men fick två döttrar med sina två frillor.

Under det så kallade Vadstenabullret (då systern Cecilias kille Johan av Ostfriesland ertappades i hennes sängkammare med hosorna nere och på grund av detta inte bara blev slängd i slottets fängelsehåla utan dessutom blev kastrerad av Cecilias bröder) lär han ha spelat en aktiv roll.

Långa tider hade Magnus nollkoll på läget. Han ställdes under förmyndare och satt mest och spelade luta och såna grejer. Ibland gick han lös på sin personal, men de verkar ha gillat honom ändå eftersom de stannade i hans tjänst i många år.

Samtidigt som jag började dra i dessa trådar började vetenskapens värld på tvåan. Det handlar om fasta och om forskning som kommit fram till att fasta är verkligt nyttigt och bra för kroppen. Sätter systemet i balans och förebygger en rad sjukdomar. Dessutom triggar det igång hjärnan så att en faktiskt blir smartare, av att vara hungrig några dagar. Jag brukade fasta förr. Ungefär en, eller två, gånger om året. Men det var, som sagt förr. På senare år har jag ibland funderat på det men det har liksom aldrig blivit av.

Hm. Kanske skulle passa på några dagar under påskledigheten? Det tål att funderas på.

skymningslandet

Ute är det klart och nu när solen gått ner och mörkret kommer närmare kan jag riktigt se hur också kylan passar på att breda ut sig.

Hur dagen har varit? Jodå. Tackar som frågar... Det har varit jobb. Allt vanligt och därutöver en del förberedelser för Englandsresan och ett smått kulturellt event lite längre fram. Sms-konversation om helgen med sköna väninnan A. Hem och plocka lite. Snickare kommer för att kolla altanen och räkna för offert. Ner till affären och posta litet födelsedagsprickasentpaket till Jenny som snart fyller år. Hem och fixa middag (köttfri måndag, naturligtvis). Chatta lite med Johanna. Tända ljus och ha fötter på bordet. Sticka på sista stycket på röda koftan. Prata en lång, fin stund med Linus, i telefon.

Om en stund blir det en stor mugg lapsang souchong.

Hertig Magnus verkar ha dött med stövlarna på.

men så äntligen...

... kan jag blogga från telefonen. Kanske kan vara fiffigt?

minussexkommasex

De må vara hur det vill med våren... Morgnarna är nu mestadels soliga och klara och det ger mig förnyad energi. Det är hopp om'at, helt enkelt.

Dagen idag... arbete. Vad annars? En inordnar sig... Annars sitter egentligen helgen kvar i mig och jag skulle gärna ha en dag hemma, för stickning och sypyssel. Men min arbetsvecka är kort, bara fyra dagar, och sedan väntar en tio dagar lång, och ganska oplanerad ledighet! Planen som ligger lite löst är att kära väninnan A kommer hit över själva helgdagarna, men det beror på om hon måste jobba eller ej. Sist vi pratades var hennes schema inte klart. Igår fick jag också veta att jag kanske får lite mer långväga besök, en av dagarna, då en annan minst lika kär väninna kanske ska ner till Kalmar för att hämta hem en husvagn...

I övrigt har jag inga direkta planer för min ledighet. Jag tänkte ju, för några veckor sedan, att jag också skulle åka över till Öland och vandra över Alvaret, men som vädret är nu vet jag inte. Antingen är det snöigt och iskallt eller kanske klafsvått och sumpigt..? I så fall finns det väl andra vägar att gå...

söndag 24 mars 2013

to dream or not to...

Strax läggdags i Casa Ronnby. Jag hoppas på en drömlös natt. Jag brukar ju aldrig lyckas komma ihåg mina drömmar, men den jag hade i natt skojar en inte bort. Jag minns den inte helt i detalj men jag hade, i drömmen, svårt att andas och svälja och det visade sig bero på att det i min gom satt en gigantisk, blå kackerlacka fastkletad. En levande alltså. Till slut fick jag ut den men då visade det sig att de där stora, bruna tussarna som satt på väggarna i den långa korridoren var attacklämlar. Jag lyckades fånga en med händerna men den försökte hela tiden sätta sina långa gula gaddar i mina fingrar - och helst genom dem. Och de blev bara fler och fler och min pappa tyckte att kackerlackan ändå var ganska fin och skulle jag verkligen spotta ut den?

Ja, ni fattar. Det är nog lika bra att jag även fortsättningsvis minns så lite som möjligt av mina drömmar.

Ungefär så här såg den ut, kackerlackan:

Den här underbara skapelsen finns i webshopen hos Karins Konstgrepp!
(Och ja... jag vet att skalbaggen på bilden inte är en kackerlacka men i min dröm var den det...)

systrar


Vi har väl inte alltid varit så kontanta med varandra. Men vi har Banden. Vi är systrar och vi delar helt unika erfarenheter från varandras liv - trots att våra upplevelser, känslor och minnen från dessa kan variera ordentligt. På senare år har banden knutits tätare och att träffas då och då bara för att vi faktiskt vill har blivit en skön tradition.

När vi hade städat ur stugan körde vi in till stan med gott om tid på oss innan Cia & Malin skulle ta bussen till Motala och vidare. Så vi gick till ett annat kondis än igår - Gamla konditoriet. Ja, det var nog jättegammalt. Väggarna tjocka, fönsternischerna djupa och golvet såg ut som det i kyrkan, med stora blankslitna stenar. Vackert och trivsamt inrett och med bekväma soffor. Så vi halade fram stickningarna och hann nog tillbringa en dryg timme med prat och pyssel. Och Malin visade mig hur en virkar de där "kärleksknutarna". Jag har redan börjat fundera på nästa projekt, när jag är klar med den röda koftan...


När jag körde hem fick jag en önskan uppfylld! Jag har länge önskat mig att få se vildsvin ute i det fria, fast på ett lite betryggande vis. Inte uppe i fronten på min bil och inte plötsligt uppdykande på en ensam skogsrunda... Och minsann, på en åker uppe vid ett skogsbryn gick tre stora grisar och bökade i vårsolen - på betryggande avstånd från vägen. Jag kunde inte stanna och plåta just där, annars hade jag velat ha detta ögonblick förevigat. Och... de är verkligen stora...

Jag summerar min helg och är glad att jag har mina systrar. Vi kan umgås på det mest avslappnade vis och mest bara skratta åt varandras små egenheter. Prata... om precis allt. Eller sitta tysta, sticka och mata kaminguden.

Jag trodde att detta skulle vara både första och sista gången jag besökte Vadstena, men det är inte alls otroligt att vi tar en helg till hösten igen. Läget är bra med hyfsat "rättvis" restid för oss alla och det finns ju mycket att se och göra i den där vackra bygden.

Nu ska jag njuta helgens sista timmar med att dricka te, sticka på en knallröd kofta och se mina söndagsprogram på SVT2. Ta en bloggpromenad och kanske kika in på Facebook en stund.

garnporr och helgondyrkan



Här på gården - den har det helt underbara namnet Bondorlunda Södergård... neråt sjön (Tåkern) heter en av gårdarna Klosterorlunda... jag undrar stilla var Annorlunda ligger - får en tydligen bara lov att använda nätverket om morgonen. Det gör verkligen ingenting. Jag har inte tid att surfa och skriva. Men jag gillar att slänga över bilderna i datorn. Och när jag ändå har nät kan jag ju passa på och blogga lite...



Nåväl. Igår, när nätverket var uppe, passade jag på att kolla upp om det möjligen, eventuellt, kanske skulle kunna finnas någon garnaffär här i staden så att jag kunde unna mig något litet i stick- eller virkväg. Systrarna var inte helt ointresserade. Och så hittade jag Vadstena Ull & garn....

Om vi säger så här: hemsidan höll vad den lovade. Verkligen... Gården låg fantastiskt fint och inkråmet var sanslöst. En stickerskas våta dröm, helt enkelt. Seriöst tror jag att jag aldrig varit i en garnbutik med ett sådan sortiment och som dessutom var inspirerande och rolig eftersom ordningen var god och personalen mycket tillmötesgående. De berättade och letade och visade Malin hur man virkar "kärleksknutar" (ursnyggt!) och de hade massor av uppstickat. Hur ofta kan en få prova det en vill sticka? Jag köpte ett härligt rött ullgarn och fick med mig ett mönster på en röd kofta (till mig själv) med trekvartsärmar. Stickor 12. Just vad jag behövde. Jag har två UFO:s* som aldrig verkar vilja bli färdiga och det känns så förbaskat trist och demoraliserande. Men igår kväll, medan vi eldade i kaminen, åt god middag och sedan bara satt och pratade och stickade och trivdes, hann jag sticka både bakstycket och en av ärmarna. (Jag köpte också några urläckra knappar och lite annat smått och gott... och systrarna shoppade de också...)



I övrigt är Vadstena en fin liten stad som faktiskt skulle kunna få ett besök till, en varmare årstid. Det finns fortfarande mycket att se och upptäcka även om vi hann med en del. Vi strosade omkring lite i stan, kollade i ett par små hantverksbutiker, tog en fika, kikade på fruktarkivet (en fruktträdgård) och vi var inne i kyrkan, som var väldigt vacker. Jag visste ju att här fanns klosterruiner och ett slott men var inte alls beredd på att kyrkan skulle vara så fin! Dessutom var den... varm.




lördag 23 mars 2013

det går ju sådär med smygandet

Mysfrulle!

Jag vaknar strax före åtta och tassar upp för att få på kaffet och gosa ner mig i soffan med Lundströms bokradio, i min telefon. Golvet är iskallt. De medhavda yllesockarna var ett smart drag (jag reser aldrig någonstans utan dylika). Sängen här är helt okej att sova i men den knarrar något alldeles galet.

För att inte väcka systrarna är tanken att smyga över till soffan då, med mitt medhavda duntäcke. Kaffebryggaren snorklar och väsnas och Malin vaknar. Hon kommer in i storstugan med en bok under armen, och en filt.

Med gemensamma ansträngningar (måttliga) tänder vi i kaminen och morgonmyser över våra kaffemuggar medan björkveden knastrar i kaminen. Tända ljus. Knäckebrödsknaper.

Isen ligger tjock...

Vadstena visade sig från den soliga sidan igår. Vilken liten idyll. Jag kom lite före de andra igår så jag körde runt och rekade. Köpte mig en lätt lunch och tog den med ner till slottet och åt den, sittande i bilen (för kallt att sitta ute, trots solskenet). Promenerade omkring lite och njöt av solen, snön och Vättern. Funderade på varför så gott som alla jag mötte bar ryggsäck?

Idag är planen att utforska Vadstena till fots. Det verkar finnas tillräckligt med fin medeltidsmiljö, små rara caféer och hala kullerstenar för att göra det till en najs utflyktsdag.

Jag har också span på en cool garnbutik några kilometer utanför staden som kanske skulle behöva ett besök...


fredag 22 mars 2013

hopp om'at...

A Room With a View. 07:56

skidorna

Random.

Jag skulle slagit till och köpt skidor då, för ett par veckor sedan, när jag gick i sådana funderingar men trodde det var för sent. Då hade jag kunnat glädjas åt snön, kanske? Som jag ser det nu är det ändå en positiv sak: jag kan skjuta upp trädgårdsstökandet ett tag till.

Men idag är en sådär vacker morgon igen. Sol, blå himmel och... smällkallt. Genast känns allt lite piggare och käckare.

I hallen står väskan packad och ett tjockt täcke ligger ovanpå. Jag ser fram mot den här syrrehelgen.

Men först ska det jobbas. Det ska bli kul att se om klassen har läst artiklarna jag gett dem länkar till och hur diskussionen kring det blir. Sedan ska det skrivas också!

För övrigt känns det som en Amydag, idag.

torsdag 21 mars 2013

lång dags färd mot min säng

Som sagt; fullpetad arbetsdag som avslutades med årsmöte. Som vanligt bjöds det generöst på mycket god förtäring (mat och dryck) och dagordningen betades effektivt av.

Jag bröt upp tidigt, det trevliga sällskapet till trots,för att hasta hem och slänga i en tvätt, aska ur pannan, fylla på pellets och laga en vegetarisk gryta med het, indisk touch, som jag ska ta med upp till syrrehelgen. För vem pallar stå och laga middag en fredagskväll?

Nu har jag gjort allt jag skulle samt hängt tvätten, diskat och lackat naglarna. Snöskottningen liksom bara fetignorerade jag. Orka. Jag får väl gå ut i morgon bitti en sväng, kanske.

Jag har till och med packat. Det brukar jag ju annars göra kvarten innan jag sticker. Och kollat vägbeskrivningen till stugan (GPS är för sissies). Jag känner mig sjukt effektiv.

Nu tror jag att jag ska krypa i säng. Duntäcket, det stora varma hägrar.

Badrums-Buddha...

väl talat

A Room With a View. 15:03
Jo. Det snöar fortfarande. Jag saknar ord. Andra sköter det så bra:

Ändå ganska kreativt, väl?
Jag fokuserar på annat. Arbetsdagen har varit väldigt produktiv och stimulerande. Mycket har hunnits med. Och strax är det fackligt årsmöte vilket jag avser att närvara vid.

Sa jag att jag fixat husvagn till SRF, också? Framkörd, till och med. *nöjd*

snösnösnö

Ur led är tiden. Den cypriotiska skulden kanske ska lösas med cyprioternas pensionspengar? Julstämningsväder i slutet av mars. Hultsfredsfestival i... Sigtuna? Vad blir det härnäst? Blir det som någon hade sett på Twitter? Emmabodafestivalen flyttar till en sandstrand på Öland och blir Emmaböda?

Jenny's Western World Buddha...

En del saker är dock bättre än andra. Matilda skickar rapport från USA-touren. Just nu är de hos en av Mike's systrar i North Carolina och härjar som sören med hennes tre vilda barn. I övrigt har det mest varit sightseeing, manikyrer och ett ohemult ätande, American style (men det ser gott ut av bilderna att döma... steaks... seafood... BBQ...). Det lär bli salladsblad och gym på obestämd tid när de landar i Saudi, om jag känner dem rätt...

Matilda & Mike... here's a stämsong for 'ya...

onsdag 20 mars 2013

konspirationsteori

Någon med uppkoppling i Drottningholm läser ju, som bekant, min blogg ibland. Idag har jag dessutom haft läsare från Ockelbo, regeringskansliet och riksdagen. Ett mönster kan anas. Intrigen tätnar.


brrr...

Jag är så trött. Trött på att frysa och trött i största allmänhet. Ska det vara så jämrans omöjligt att få lite vår, va? Vavava? Jag blir smått handlingsförlamad, får inget vettigt gjort efter jobbet och känner mig hyfsat grinig. Tycker inte om mig själv när jag blir sådan här. Märkte idag att jag till och med tände till och blev arg, på jobbet. Det brukar sannerligen inte hända ofta (extremt sällan, till och med, utom när det gäller trilskande teknik) och triggas vanligen av att någon faktiskt gör något överjävligt korkat. Så icke idag. Det var mer av ett attitydsproblem. Tyckte jag. Men jag droppade det (klokt... det är inte mitt jobb att uppfostra vuxna människor...). I morgon kommer jag möjligen att ha glömt det. Eller förpassat det ner i någon skrivbordslåda. Skitsamma. Jag ska lägga mig tidigt ikväll. Sömn funkar mot det mesta.

Men nu har ju inte dagen enbart varit frusen och trist. Det har varit roligt arbete med elever. Återkopplingar och samtal. Planer för kommande lektioner med utgångspunkt från det vi gjorde idag. Sharing and caring. En kopp kaffe och trivsamt, kollegialt prat. Ett fint mejl från en distanselev som just klarat sitt betyg och var så glad och nöjd. Skoj och skratt. Inte bara elände, alltså. Det har nog mest suttit i mitt huvud...

Efter att ha kollat nyhetstimmen på teve, tillsammans med en balja hett te, ska jag krypa ner under duntäcket med en bra bok och lite schysst bakgrundsmusik. Njutbart. Och i morgon är det ju torsdag! Liten sovmorgon!

 
Det är vårdagjämning idag. Men det betyder bara att från och med nu kommer dagarna att vara längre än nätterna. Det har inget med vår i sig självt att göra. 'nuff said.

lektionsplanering


Av goda vännen Ingalill fick jag en länk till en mycket intressant och alarmerande artikel.

Ni hittar den här.

Jag började fundera. Vi på gymnasiet är länken mellan grundskolan och universitetet/högskolan. Hur kan det få gå till att vårt system släpper igenom elever som uppenbarligen inte är högskoleföreberedda? Som saknar grundläggande färdigheter i läsning och skrivande? Hur säkrar vi upp detta hos oss, för våra elever? Och, framförallt; hur arbetar vi med våra elever så att de är väl förberedda när vi släpper dem ifrån oss? Visst är vi, på just vår skola, bra på det idag och visst ser våra betygssnitt bra ut, jämfört med riket.

Men ändå.

Hur kan vi då bli ännu bättre på att hjälpa våra ungdomar att inte bara sikta mot stjärnorna utan dessutom sina mål och slippa trassla in fötterna i trädtopparna och trilla ner? Spelar det t ex någon roll om vi tidigt gör eleverna medvetna om de krav som den högre utbildningen ställer? Kan det hjälpa till att motivera det arbete både de och vi lägger ner? Ja. Det tror jag faktiskt att det gör. Jag tror det är väldigt mycket mer motiverande att veta syftet och målet med det en gör - än att jagas av betyg. Det är jag ju knappast ensam om att tro.

Med hjälp av denna artikel och ett par liknande på engelska (hittade i The Local och The Guardian), och med stöd av styrdokumenten, kommer jag nu att pröva denna min tanke tillsammans med mina ettor och en grupp Komvuxelever. Vi börjar så här: Artiklarna (varav ett par är både långa och ganska komplexa) kommer att läsas och innehållet kommer att samtalas om, sammanfattande texter kommer att skrivas och bearbetas eleverna emellan, det kommer att argumenteras i tal och skrift, det blir mer 'peer response' och skrivprocesser och det kommer att bli publicering på klassens blogg.













I de här tankarna och den här planeringen utgår jag, som sagt, från Skolverkets styrdokument säger så här om syftet med och innehållet i ämnet engelska, steg 5:
    • Ämnets syfte

  • Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att eleverna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och för skilda syften. Eleverna ska ges möjlighet att, genom språkanvändning i funktionella och meningsfulla sammanhang, utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innefattar dels reception, som innebär att förstå talat språk och texter, dels produktion och interaktion, som innebär att formulera sig och samspela med andra i tal och skrift samt att anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare. Genom undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att utveckla språklig säkerhet i tal och skrift samt förmåga att uttrycka sig med variation och komplexitet. Dessutom ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att använda olika strategier för att stödja kommunikationen och för att lösa problem när språkkunskaperna inte räcker till.
  • Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används. Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på språk och kultur samt ge dem möjlighet att utveckla flerspråkighet där kunskaper i olika språk samverkar och stödjer varandra. Undervisningen ska dessutom bidra till att eleverna utvecklar språklig medvetenhet och kunskaper om hur man lär sig språk i och utanför undervisningen.
  • Undervisningen ska i allt väsentligt bedrivas på engelska. I undervisningen ska eleverna få möta talad och skriven engelska av olika slag samt få sätta innehållet i relation till egna erfarenheter och kunskaper. Eleverna ska ges möjlighet att interagera i tal och skrift samt producera talat språk och olika texter, på egen hand och tillsammans med andra, och med stöd av olika hjälpmedel och medier. Undervisningen ska dra nytta av omvärlden som en resurs för kontakter, information och lärande samt bidra till att eleverna utvecklar förståelse av hur man söker, värderar, väljer och tillägnar sig innehåll från olika källor för information, kunskaper och upplevelser.
  • Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
  • Kommunikationens innehåll
  • Ämnesområden med anknytning till elevernas utbildning samt samhälls- och arbetsliv; aktuella områden; händelser och händelseförlopp; tankar, åsikter, idéer, erfarenheter och känslor; relationer och etiska frågor.
  • Innehåll och form i olika typer av fiktion.
  • Levnadsvillkor, attityder, värderingar och traditioner samt sociala, politiska och kulturella förhållanden i olika sammanhang och delar av världen där engelska används. Engelska språkets utbredning och ställning i världen.
    Reception
  • Talat språk, även med viss social och dialektal färgning, och texter som är instruerande, berättande, sammanfattande, förklarande, diskuterande, rapporterande och argumenterande, även via film och andra medier.
  • Sammanhängande talat språk och samtal av olika slag, till exempel intervjuer.
  • Skönlitteratur och annan fiktion.
  • Texter av olika slag och med olika syften, till exempel manualer, populärvetenskapliga texter och reportage.
  • Strategier för att lyssna och läsa på olika sätt och med olika syften.
  • Olika sätt att söka, välja och kritiskt granska texter och talat språk.
  • Hur ord och fraser i muntliga och skriftliga framställningar skapar struktur och sammanhang genom att tydliggöra inledning, orsakssammanhang, tidsaspekt och slutsats.
    Produktion och interaktion
  • Muntlig och skriftlig produktion och interaktion av olika slag, även i mer formella sammanhang, där eleverna instruerar, berättar, sammanfattar, förklarar, kommenterar, värderar, motiverar sina åsikter, diskuterar och argumenterar.
  • Strategier för att bidra till och aktivt medverka i diskussioner med anknytning till samhälls- och arbetslivet.
  • Bearbetning av egna och andras muntliga och skriftliga framställningar för att variera, tydliggöra och precisera samt för att skapa struktur och anpassa till syftet och situationen. I detta ingår användning av ord och fraser som tydliggör orsakssammanhang och tidsaspekter.

härs och tvärs

Utagawa Kuniyoshi

Det ser ut att snöa på tvären. Inte för att det blåser så hårt, men snöflingor är lättpåverkade.  Kallt. Olustigt.

Så här dags i veckan tillåter jag mig att se fram emot slutet av den. Jag ska tillbringa helgen med mina systrar. Vi har hyrt en stuga halvvägs och kommit överens om att göra så lite som möjligt. Strosa lite. Fika på stan. Äta och dricka gott. Prata med varandra. Sticka och pyssla. Lugnt och skönt.

Det blir bra.



Lite morgonmusik...

tisdag 19 mars 2013

jomenvisstsörru!

Naturligtvis blev det en himla bra dag. Jag hade ju bestämt mig för det. Det blev goda samtal med kollegor, det blev riktigt bra samtal på första lektionen, det blev mycket konstruktivt samarbete elever emellan på andra lektionen (och jag fick en god idé till de två nästkommande med gruppen i fråga), jag hann styra upp en annan lektionsplanering medan niorna andäktigt satt och läste och arbetade självständigt med sina läxor, jag har hunnit läsa och förbereda feedback på tvåornas senaste inlämningsarbete (en del grejer visade på sådana skills och/eller framsteg att nackhåret reste sig), jag har faktiskt börjat leka med Google Docs och jag har hunnit hitta på alldeles nya svärord och allehanda invektiv, triggad av den digitala plattformen EdWise som vi har på jobbet. Det var väl dagens enda setback, faktiskt. När jag hade lagt nästan en timme på att plocka ihop information, formulera mig, leta upp länkar osv och i samma stund jag laddar upp härligheten till EdWise så... POFF! Borta. Gone. Swooosch.

Jag önskade mig i det läget en boxningssäck. Men fick ingen. Så jag spelade det här. Högt i mina in-ears. Det hjälpte litegrann. Lyssna i början. Visst låter det som "EDWIIIISE.... EDWIIIISE..."?


Men annars har det, som sagt, varit en absolut superb dag! Är en superb dag.

morronkaffe

Jag tror stormen blev en smula försenad? Eller kom av sig? Jag ser på träden utanför att de rör sig i topparna och det är nog bistert ute med några minusgrader på det. Nyss var himlen blå och röd - nu är den grå. Någon härkelse ligger kanske ändå i luften?

Kaffet värmer och väcker. 

Tisdagarna är bättre än sitt rykte. Den här ska bli riktigt bra, till och med. Första lektionen: diskussion och dissektion av The Black Cat. Andra lektionen: eleverna har skrivit utkast och ska nu läsa varandras texter och ge feedback. Jag förväntar mig ett gott arbete och kommer givetvis själv finnas mitt in da smet. Tredje lektionen blir väl kanske inte särskilt banbrytande - en liten grupp nior har läxläsning... men då hinner jag ibland läsa lite själv, beroende på vad de arbetar med.

Sedan är min plan att hinna läsa och ge återkoppling på tvåornas inlämnade arbeten, så att de sedan kan läggas upp som inlägg på vår blogg. Hinner jag ska jag försöka greppa Google Docs också - jag ser vissa fördelar framför Dropbox och kanske är det GD jag ska använda nästa läsår, med eleverna? isåfall är det dags att lära mig det nu.

Till och med gamle Ååågust tyckte att "Varför är det icke tisdag var dag!" Han visste vad han pratade om.

Det här undrar jag om han hade gillat, däremot...

måndag 18 mars 2013

it's coming your way


Stormvarning utfärdad för Kalmar län. Det har redan börjat snålblåsa. Vindar ska vina. Snö ska falla. Elleverantörerna har bandvagnar som står redo. Men jag intalar mig att vi i inlandet ska komma lindrigt undan. Vi får väl se.

Jag har tända värmeljus, gosiga filtar och raggsockar. Te, kuddar och tulpaner. Så jag klarar mig.

två halva dagar


Studiedag, alltså. Förmiddagens fackliga information kring lagar, avtal, L- och M-bilagor kändes rätt tung. Bildningschefen presenterade IKT-planer och hur organisationen ser ut och det är väl inte så mycket att säga om det.

Eftermiddagen kändes dock som ett lyft. Först ett par timmars Sharing Is Caring av Emma och Jörgen (min del hanns inte med eftersom programmet fick kastas om courtesy of SJ:s och Öresundstågs oförmåga till ömsesidig kommunikation vilket fick till följd att tillresta föreläsaren blev försenad). Emma visade Prezi och Google Docs och annat intressant och Jörgen visade hur en kan arbeta med film i undervisningen på ett mycket spännande och givande sätt.



Och så Fredrik, då. Han är rolig att lyssna på. Lättsam och sylvass. Underhållande och påläst. Avslappnad och klarsynt. Ställer fler frågor än han besvarar.

Hans föreläsning om att det våra ungdomar förutom grundkunskaper behöver, för en framtid vi omöjligen kan förutsäga, är analytiskt, kritiskt tänkande, kreativitet och förmåga att lära snabbt och lära om får mig att fundera vidare i den banorna. Jag visste det ju redan tidigare men fick en spark där bak och ser en schysst utmaning att bli bättre på att skapa förutsättningar för dem att faktiskt utveckla just detta genom uppgifter som de finner meningsfulla.

Han betonade också vikten av samarbete. och jag tänker att det sannerligen inte bara gäller eleverna utan i minst lika hög grad alla individualister till lärare...

Min egen föredragning kring digitala verktyg fick skjutas upp till nästa APT. Det blir nog bra.