onsdag 23 januari 2013

köttfritt

Köttskatt. Jag gillar, av ren princip, inte att människor ska tvingas in i kostvanor, vad det vara må. Det ska lika lite vara straffskatt på chips och godis som på kött. Men samtidigt... om en får reda på hur fantastiskt bra det vore för miljön (och för en själv) att dra ner på köttkonsumtionen så kanske en ska ta det till sig och göra ett allvarligt försök?

När skolor till exempel har infört köttfri måndag har reaktionerna ibland varit rent sanslösa. Som om skolan hade infört måndagsstryk. Hallå? Hur är det ens möjligt att bli så till den milda grad provocerad? Det handlar om en köttfri lunch - inte om att barnen hotas av undernäring eller i smyg tvingas in i vegetarianträsket... Moffla i ungen kött till frukost och middag på måndagarna om du nu tror att det är så farligt. (Visserligen kontraproduktivt sett till helheten...)

Nu är detta förvisso en ickefråga i kommunen där jag bor. Så här ser de närmaste veckornas skolmatsedel ut:
Vecka 2
mån Kalkonsnitzel potatis bearnaiseås
tis Stuvade makaroner korv
ons Örtkryddad fiskgratäng potatis
tors Herrgårdskyckling ris
fre Gulaschsoppa, bröd
Vecka 3
mån Spagetti köttfärssås
tis Panerad fisk potatis remouladsås
ons Korv stroganoff ris
tors Potatisbullar skinkfräs, lingon
fre Kebabbuffé
Vecka 4
mån Grillkorv potatismos
tis Grekiska biffar klyftpotatis tzatziki
ons Dragonkryddad fiskgratäng ris
tors Ärtsoppa/pannkaka  & sylt
fre Helstekt kotlettrad potatis
Vecka 5
mån Sprödbakad fisk potatis kall sås
tis Ugnstekt falukorv potatismos
ons Köttgryta ris
tors Lasagne
fre Fläskpannkaka, lingon

(Tittar en på matsedlarna för äldreomsorgen är upplägget detsamma som för barn och ungdomar.)


Den enda vegetariska dagen förefaller vara torsdagen i v 4 - men det kanske är fläskbitar i ärtsoppan? Var inte oroliga - det finns givetvis alternativ för vegetarianer och de som inte vill äta fläskkött, men de matsedlarna ligger inte uppe. Och det är inte det som jag funderar över. Jag funderar över varför vi inte har en "grön" dag i veckan, för alla.

Jag har kört helt vegetarisk kost i perioder av kortare och längre karaktär. I nuläget har jag ingen som helst lust att avstå varken kött eller fisk helt och hållet, men jag äter det inte mer än någon gång i veckan och ofta spelar inte biffen huvudrollen på min tallrik när jag väl gör det. Jag mår bra av det, på flera plan.

Vågar du testa, du också?

Tomat- och olivpaj med ost. M. Ronnby CC





5 kommentarer:

Erica sa...

Åh, vad jag kan bli irriterad på alla dessa fåniga människor som hävdar att kött är en rättighet och alla föräldrar som överväger hemskolning för att skolan utesluter djur ur menyn EN dag i veckan!!
Jag har inte ätit kött på 17 år och har inte förlorat varken förmågan att läsa eller någon kroppsdel...
Morr!

ming wan lee sa...

hahaha... bara ordet "rättighet" i ett sådant sammanhang! suck...

jag håller med dig, det är inte klokt att vi skall tro att den levnadsstandard vi lever nu är ett status quo och att vi alltid har gjort så. Jag gillar kött men för att njuta av det äter jag det en gång i veckan och då är det bra köttråvara. Skolorna borde verkligen föregå med gott exempel. Skämmes tammejfan!
(skrivet i affekt)

magda sa...

TACK för engagerade och kloka tankar!

Ulla sa...

Efter nära 40 år som veg är nu steget inte långt till ett veganliv. Många av ens bekanta provar gärna och tar till sig nya rätter men många är också skeptiska och undrar om man någonsin får äta sig mätt.. :-) Minns med fasa maten i skolan, det fanns inget veg alternativ på 70-talet.. På gymnasiet där jag var tvungen att ha ett läkarintyg på att jag var vegetarian.. För vår miljö och för våra kroppars skull så borde nog fler försöka sig på en vegetarisk meny lite då o då.

magda sa...

Bra kämpat, Ulla! Och du är verkligen den goda, vegetariska/veganska matlagningens ambassadör!