lördag 7 december 2013

the lussebull affair

Bakning av lussebullar står på agendan idag. En del tycker att sådana bakverk har en tendens att bli torra och tråkiga. Då har de troligen inte smakat mina. Det får de flesta inte heller. Men jag är inte den som är den - jag kan berätta hur jag gör:

Redan i augusti börjar planeringen och visumansökan till Saudi. När denna beviljats och biljetter inköpts är det bara att vänta tills det är dags att resa dit, tillbringa några helt mind-blowing dagar i kulturkrockarnas högborg och bland annat, iförd abaya och sjal, tillsammans med M&M och härliga Hind, raida Dammams basarer i jakten på den perfekta, iranska... saffranen. När en säkrat upp en anständig stash av denna ädla krydda är det egentligen bara att åka hem och sätta igång. Om det inte vore för en viktig detalj: en får inte börja baka före infallet av första advent. Detta är inte förhandlingsbart.

Men nu är dessa förberedelser avklarade, liksom första advent, och det är bara att välja en bra playlist på Spotify, eller sätta på en schysst platta, ladda sig själv med KÄRLEK och så smälta ner hundra gram smör (OBS! Inget fusk. Det ska vara smör. Extrasaltat.) i en gryta, där en med fördel strösslar ner en ordentlig nypa av den mödosamt hämtade saffranen och så hälla i en halvliter 3%-ig mjölk i det och därefter, under omrörning, pytsa i vätskan i en bunke där en i förväg smulat ner ett paket jäst (paketet med röda bokstäver).

När jästen lösts upp tillsätter en raskt en burk Kesella, en och en halv deciliter vit baksirap (jomenvisst... häll i socker, du... men skyll inte på mig om det blir torrt och trist), en knivsudd salt och lite drygt en och en halv liter vanligt vetemjöl. Håll inte på och greja med degen en massa utan jobba ihop den illa kvickt och lämna den sedan ifred att jäsa under en mysig bakduk, en god stund.

Sedan gör man lussebullarna. Gillar man russin dekorerar man med dem. Annars kan en låta bli, men det är inte riktigt rätt. Sedan ska bullarna vila en stund till, medan ugnen värms upp till 225 grader. Celsius. Precis innan du skjutsar in plåten med bullar i ugnen penslar du dem med ett uppvispat ägg.

Håll koll på bullarna. De behöver stå inne i ugnen en sisådär fem-sju minuter - det beror ju på hur stora du gör dem. Jag brukar göra dem lite mittemellan. Sedan är det bara att ta ut plåten och smarra på dem, så snart de nått ätvänlig temperatur. Som allra godast blir de om en äter dem tillsammans med människor man gillar.

Try it. You'll like it.

Hallå, eller? Du kom väl ihåg musiken?




Inga kommentarer: