lördag 17 mars 2012

syrlig kunskapskaramell

Jan Lenander serverar en syrlig bredsida här. Jag är böjd att hålla med honom, även om jag någon sällsynt gång stött på lysande undantag.

3 kommentarer:

ANNA sa...

Sådär kan det faktisk kännas ibland när jag är inne och vickar...
Jag har oftast fått ett papper med instruktioner + ett gammalt hum sen jag själv läste det som ska jobbas med och ett medelst gem markerat kapitel i en lärobok. Har jag tur så har jag hunnit läsa igenom det kapitlet (om det inte är dagens första lektion och jag blivit inringd kl 6 på morgonen)och har jag och eleverna ändå mer tur så har jag dessutom hunnit googla, kanske bolla med någon av den de andra lärarna i sagda ämne.
Ibland är det så att det är något som jag verkligen kan och kan förmedla som ska jobbas med men vissa lektioner känns det lite trevande vacklande och inte fullt ut 100%. Då gäller det att söka kunskap tillsammans med eleverna, att hålla nivån i klassrummet såpass att det är en god stämning och, tja ibland så lyckas det riktigt bra.


Å då vet jag att jag är en vikarie som är rätt bra på det jag gör... Jag vet att de är nöjda med min insats på skolan och tycker jag fixar det bra osv. Ändå kan jag känna mej sådär otillräcklig ibland.

magda sa...

"Då gäller det att söka kunskap tillsammans med eleverna"

Ja! Just så! Härligt - och inte enbart något vikarier ska göra! ;)

Och du som arbetar med korta vikariat ska verkligen inte ta åt dig av det jag länkade till. Det finns massor av människor som innehar "fasta" tjänster som är obehöriga...

ANNA sa...

I know...

Fast ibland känns det så orättvit mot eleverna, de förtjänar ju "det bästa" och det hela tiden.

Efter vad jag hört så kommer två gymnasium här i stan, de med mycket kultur att få jätteproblem med biten Behöringa Lärare med legitimation. Det är rätt mycket folk som jobbat i mååååånga år med smala specialämnen, som är de enda personerna att tillgå och dessutom väldigt duktiga på sina jobb men som inte egentligen är lärare... Svår situation.