måndag 22 oktober 2012

korkat, ju!

Att kommunicera muntligt (a k a "prata") på målspråket (a k a "engelska") är en viktig del av undervisningen och/eller lärandet. Jag vill att eleverna ska inleda så gott som varenda lektion med att åtminstone säga något och ofta verkar de förvänta att jag ska vara den som ger förslag till samtalsämne. Det gör jag också. Ofta. Men det blir ju så mycket bättre om de själva väljer vad de vill prata om, utifrån intresseområden, omvärld, förkunskaper och whatnot.

Numera har en av mina grupper en stående uppgift till varje fredagslektion: Var och en tänker ut, och föreslår, ett samtalsämne. En snackis. För att underlätta för de som kanske är lite blyga, och för att slippa ha en massa små handskrivna lappar så kör vi numera med post-it-lappar. Online.

Verktyget heter CorkboardMe och är löjligt enkelt att använda! En behöver inte ens ha ett konto. Det en behöver tänka på är att spara länken, bara, så en hittar sin anslagstavla igen. Om en betalar för tjänsten (vilket jag inte anser nödvändigt i nuläget) kan en nita upp bilder och annat också!

Adressen är corkboard.me och så snart du skrivit in det i adressfältet får du en sida där det bara är att köra igång. Jag har sparat några olika att använda för mina olika klasser och grupper. Så här fint ser det ut:


Inga kommentarer: